Zoveel gestrande huwelijken en relaties.

Ik heb net het nieuwste boek van Geert Kimpen gelezen, Het meisje dat aan de oever verscheen” en hoewel dit verhaal een goed einde heeft realiseerde ik me weer eens dat het voor veel relaties niet geldt.Het scheidingspercentage is hoog in ons land.
Ongeveer een derde van de huwelijken eindigt in een scheiding. Al las ik ergens dat het percentage sinds 2017 licht aan het dalen is.

In mijn werk kom ik ook mensen tegen die worstelen met zichzelf over een eventuele scheiding. Het is dan in eerste instantie belangrijk dat ze gaan kijken naar hoe ze zelf in de wereld staan. Hoe ze geworden zijn zoals ze nu zijn. Als je jezelf beter gaat begrijpen ga je ook duidelijker zien wat je nodig hebt van je partner en op welke punten het niet goed loopt.
Ik keek gisteren naar “Married at first sight”. Dat interesseert me omdat ik grote twijfels heb bij een door de wetenschap bepaalde match.
Ik denk namelijk dat je voor iemand kiest op basis van iets heel anders.
Je zoekt onbewust iemand die eigenschappen heeft die bij jou latent aanwezig zijn , maar niet ontwikkeld, je trekt iemand aan die jouw gevoel van minderwaardigheid juist benadrukt, of je zoekt een vervanger voor een van je ouders. Het kan van alles zijn en het gaat er uiteindelijk om dat je jezelf gaat leren kennen door de spiegel die de ander je voorhoudt.
Heel lang was het uiten van je gevoel in onze maatschappij niet belangrijk en zelfs onacceptabel. Kop ervoor, hard werken en nare gevoelens wegstoppen en vergeten. Zo bleef je overeind. Tegenwoordig wordt er veel meer belang gehecht aan bewustwording, aan zelfinzicht, en aan je gevoel juist toelaten in plaats van verstoppen omdat we al ontdekt hebben dat juist dit verstoppen voor nog meer narigheid zorgt, zoals depressie en angst. Dat betekent ook dat onvrede in een relatie veel sneller geuit wordt.

In een relatie word je met jezelf geconfronteerd in je reactie op de ander en er valt veel uit te leren. Om samen te groeien in een relatie is het noodzakelijk dat beide partners daar achter staan. Als de een bereid is om zichzelf nader te onderzoeken en zich af te vragen hoe het komt dat steeds hetzelfde probeem naar bovenkomt dan is dat voor de persoon in kwestie goed en belangrijk , maar als de ander deze stap niet wil of durft te nemen dan wordt het risico op een scheiding groter.

Helaas is het denk ik zo dat mensen vaak een nieuwe relatie aangaan na een scheiding , zonder dat ze onderzocht hebben wat hun eigen aandeel is geweest in de problemen. Ik heb het dan niet over schuld hebben aan.
Ik heb het over wie je bent en wat je nodig hebt. Wat je zocht en wat je vond. Wat kreeg je mee van je ouders en wat moest je partner daarin compenseren.
In wezen zijn we allemaal gewond en we zoeken vaak een partner waar we onbewust onze tekorten op projecteren .We verwachten dat hij of zij deze tekorten gaat aanvullen terwijl we juist in de relatie onze tekorten en onze beschadigingen onder ogen kunnen zien en leren om onszelf daarin te helen.

Het bovengenoemde boek gaat o.a over de gewonde man. De man heeft een achterstand op de vrouw . Vrouwen zijn al veel verder in het kwetsbaar durven opstellen . Vrouwen praten onderling ook veel meer over hun gevoel. Mannen daarentegen zijn vaak eilandjes die in eenzaamheid hun wonden likken en die het risico lopen te verharden, boze en agressieve mannen te worden om hun pijn te verbloemen, met alle gevolgen van dien in hun huwelijk en de wereld om hen heen. Of ze worden onzeker en bang en verschuilen ze zich achter hun werk of vluchten in drank of drugs.
Een scheiding is geen schande maar ik roep de vrouw op om te proberen met hun vrouwelijke kracht hun man te leren dat je van voelen en huilen geen watje wordt ,maar juist een waardevolle krachtige man die een sterke schouder kan zijn voor zijn partner. Een man die niet vlucht voor het verdriet van zijn partner omdat hij daar zelf bang voor is, maar die weet dat het helpt om te uiten wat je voelt.
En mannen zou ik willen zeggen, praat met je mannelijke vrienden eens over meer dan auto’s en voetbal. Als jij het durft geef je anderen de ruimte om hetzelfde te doen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *