Zingeving

Naar aanleiding van een gesprek met een leraar aan het mbo schrijf ik dit stukje. Hij signaleerde dat er steeds meer jongeren in de problemen raken. Dat heeft natuurlijk allerlei verschillende oorzaken, maar een daarvan is dat de jongeren worstelen met zingeving. Ik sprak een jongeman van 21jaar die het alsvolgt verwoorde: “Mijn leeftijdsgenoten denken dat de zin van het leven bestaat uit een gezin, werk, een mooie auto en een eigen huis. Maar ik lijk wel de enige die daar anders over denkt. Het is allemaal wel mooi, maar het is voor mij geen antwoord op de vraag wat de zin van mijn leven is”. Deze jongeman is hooggevoelig en hij kijkt al verder dan de basisvoorwaarden van het leven.

Werk en materie vormen de basisvoorwaarden. Je hebt een huis nodig om in te wonen en werk/geld om dat te kunnen betalen. (wortelchakra) De mooie auto en andere luxe artikelen vergoten de levensvreugde in materiele zin.(buikchakra) Dingen doen die jij graag wilt, omgaan met andere mensen en met problemen vormen je in je eigenwaarde. (zonnevlecht) Het gezin, ofwel de liefde van een partner, kinderen , familie en vrienden openen je hart voor anderen en voor jezelf omdat je het gevoel krijgt dat je van waarde bent.(hartchakra) Je veilig genoeg voelen bij mensen om te vertellen wat er in je leeft en hobby’s waar je je gevoel in kwijt kunt ,zorgen dat je niet opgesloten raakt in jezelf. (keelcahkra) De weg vooruit kunnen zien in je leven en je intuitie gebruiken helpen je te vertrouwen op de levensstroom. (voorhoofdchakra)
En tot slot is het kruinchakra belangrijk om je verbonden te voelen met alles wat je in dit en vorige levens hebt geleerd en met de onzichtbare wereld vanwaaruit we naar de aarde zijn gekomen.
Ook de piramide van maslov laat zien dat we eerst aan de basis behoeften moeten voldoen als voedsel en een dak boven het hoofd om een tree hoger te kunnen. Iemand met honger hoef je geen preek over zingeving te geven. Hij wil eten. Pas op de hoogste trap van de piramide komt zingeving aan bod.
Hoe komt het nou dat een deel van de jongeren worstelt met zingeving? Ik schrijf maar weer hoe ik dit zie en begin dan ook met mijzelf. Ik ben over de 50 en toen ik jong was leek de maatschappij veel overzichtelijker dan dat hij nu is. De wereld was ook kleiner. Geen internet en mobiele telefoons. nog maar net televisie, veel minder mensen met een auto en vliegen was voor rijke mensen.
Onze moeders waren huisvrouw en onze vaders werkten vaak jaren achtereen voor dezelfde baas. Alles was te overzien. Daar komt bij dat mijn generatie voor het grootste deel een christelijke opvoeding heeft gehad. En voor onze ouders was dat een manier om ons de zin van het leven mee te geven.
Maar in de afgelopen tijd,zeg maar 20jaar, is er ontzettend veel veranderd. De wereld is veel groter geworden.We kunnen alle informatie die we nodig hebben van internet plukken, we weten wat zich overal ter wereld afspeelt en we zijn in principe altijd bereikbaar. En je ziet dat de kerken steeds leger worden. Boedhisme en andere oosterse filosofieen zijn overgewaaid naar het westen en de mensen gaan op zoek naar een andere manier van zingeving dan enkel het christelijke geloof. Omdat veel ouders zelf nog zoekende zijn, vinden ze het vaak moeilijk om hun kinderen een duidelijk beeld mee te geven over wat voor hun de zin van het leven is. Ze zijn er zelf nog niet uit dus wat geef je dan mee?
De kinderen van nu zijn al geboren met nieuwe inzichten en een manier om het leven als zinvol te zien, maar als ouders daar niks van begrijpen of het in de kiem smoren denkt het kind dat zijn gevoelens en gedachten niet kloppen. Dat kan uiteindelijk leiden tot een gevoel van verlorenheid. Maar als je wel luistert naar je kind en nadenkt over de vragen die ze stellen over het leven, kan dat ook voor jezelf en manier zijn om op zoek te gaan naar wat voor jou de zin van het leven is.
En gelukkig nemen ouders hun kinderen ook steeds serieuzer. Werd vroeger nog gedacht dat kinderen niets weten, tegenwoordig kijken we daar al heel anders tegenaan en weten we dat we juist van elkaar kunnen leren.
Ik denk dat we in een soort van tussentijd zitten. We durven steeds meer over wezenlijke zaken als gevoel en zingeving te praten, maar het is vaak eng om die eerste stap te zetten. Want nog niet iedereen is zo ver en je wilt niet weggezet worden als zweverig of zwak, Gelijkgestemde jongeren vinden elkaar tegenwoordig ook op het internet , al zou ik graag zien dat ze ook daarbuiten meer met elkaar communiceren over het leven op zich en zingeving.
Aan ouders de taak om hen te leren hoe belangrijk het is om naar elkaar te luisteren zonder oordeel. Door hen te vertellen hoe jij de dingen beleeft en open te staan voor de ideeen van je kind, kan hij steeds opnieuw bekijken hoe hij het leven vorm en zin wil geven en dat geldt andersom natuurlijk ook. Tot slot mijn motto nog een keer :”Onderzoekt alles en behoudt het goede”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *