Wie liggen er in jouw bed?

Op facebook kwam ik een artikel tegen dat in dagblad Trouw stond. Psychoanalyticus Paul Verheaghe heef een nieuw boek geschreven over intimiteit in bed. Hij vertelt in het intervieuw over de hedendaagse beeld cultuur en dat we ons vooral bezighouden met of we goed genoeg zijn voor onze partner qua uiterlijk. En ook qua prestatie.
Het blijkt bij de meeste mensen zo te zijn dat het nooit goed genoeg is en
dat er daardoor veel aan intimiteit tussen partners wordt ingeleverd.
Als we lekker in ons vel zitten en tevreden zijn met hoe we zijn ,dan zou er in bed meer echte intimiteit zijn en zou men na het vrijen geborgenheid bij elkaar vinden.

Ik denk dat het klopt wat hij schrijft, maar ook dat er meer is dan alleen het niet goed genoeg denken te zijn.
De titel; “Wie liggen erbij jou in bed?” geeft al aan dat ik geloof dat er in de meeste bedden meerdere mensen liggen. Dat klinkt vast raar.
“Wie dan”?, zul je denken.
Als ik zeg dat je ouders tussen jullie in liggen wordt het nog vreemder.
Ze liggen er gelukkig niet letterijk, maar figuurlijk. Hun normen en waarden , en het doorgegeven deel van hen dat bij jou nog onbewust is speelt een rol in jouw eigen gedrag en dus ook in bed.


Ik zal een voorbeeld geven. Stel dat een man een moeder heeft die hem in zijn jeugd en misschien nog steeds, heel erg betuttelde. Ze wilde hem klein houden en deed alles voor hem, beschermde hem en alles wat hij aan kattekwaad of erger uithaalde werd onder het kleed geveegd.
Qua leeftijd werd hij volwassen, maar in doen en laten bleef hij kind. Als hij niet krijgt wat hij wil is hij verongelijkt en gaat zielig doen, zeuren of drammen.  Als hij in de relatie, in bed, niet genoeg aandacht krijgt draait hij zijn partner de rug toe. Als deze hem aanspreekt op kinderlijk gedrag krijgt hij/zij het kind in hem te zien dat de schuld afschuift en blijft volhouden dat hij veel tekort komt. De issues met zijn moeder “vecht”hij nu uit met zijn partner waarop hij zijn moeder projecteert.
Hij drijft zo zijn partner het bed uit en als hij niet bereid is om naar zichzelf te kijken zal hij voor altijd het gevoel houden dat hij recht heeft op aandacht en dat de ander hem dat moet geven.


Een ander voorbeeld is de vrouw die van haar moeder geleerd heeft om gedienstig te zijn aan de man en haar eigenwaarde te ontlenen aan goedkeuring van hem. In bed zal ze pleasen en alleen zorgen dat haar man genot beleefd en zichzelf compleet wegcijferen. Zij is haar moeder geworden en dus ligt zijn schoonmoeder in bed. Als de vrouw groeit in eigenwaarde kan er een moment komen dat ze dit niet meer wil. De schuld bij haar partner leggen zal vaak eerst komen, maar uiteindelijk zal ook zij op zoek moeten gaan naar de oorzaak van het moeten verdienen van aandacht en liefde.
Een vrouw die door haar vader gekleineerd is wat betreft haar uiterlijk , heeft meestal het gevoel niet mooi genoeg te zijn. Zij zal zich onzichtbaar maken in bed of juist alles uit de kast halen om het perfecte lichaam te genereren. Haar partner wordt in dit opzicht haar vader . Wat hij niet gaf verlangt ze nu van hem. Waardering voor en bevestigiging van haar vrouwelijkheid.


Hoe bewuster een mens wordt van zijn eigen gedrag , hoe meer oude pijn uit het verleden wordt verwerkt , hoe duidelijker het wordt wie hij eigenlijk zelf is. En ook wat zijn verlangens zijn in het leven en wat hij nodig heeft in een relatie .
Het voert te ver om hier ook nog andere mensen erbij te halen die jouw gedrag mede bepaald hebben, maar het gaat erom dat er in bed heel veel zichtbaar wordt van je (aangeleerde) patronen doordat je heel dicht bij elkaar bent zonder de beschermende laagjes kleding .
Als de basis van de relatie liefde is en er vertrouwen is , dan kun je samen een heel eind komen . Lukt het niet maar wil je het wel, dan kan een familie opstelling de patronen zichtbaar maken en eventueel loskoppelen. Of zoek een therapievorm die verder gaat dan alleen het bewuste onderzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *