Verlicht???

Zonet zag ik weer een stukje  levenswijsheid voorbijkomen op facebook. Een verhaal over eigenliefde en als je dat even voor elkaar krijgt dan is het leven een hemel op aarde. Het zal wel de bedoeling zijn om mensen met dit soort teksten blij te maken of hoop te geven voor een beter leven, maar ik werd er eerlijk gezegd een beetje kriegel van. Het zal te maken hebben met de gebeurtenissen in de wereld en in mijn eigen omgeving die mij een beeld laten zien van moeilijke en angstige tijden. Maar goed, de tijdschriften en boeken met dit soort teksten vliegen je tegenwoordig om de oren en als je er in leest denk je dat het allemaal heel simpel moet zijn om in verlichte staat te belanden. Volgens mij is dat  niet zo. Van je zelf leren houden is een continue weg van bewustwording. Van vallen en opstaan.
Je bent hier gekomen op aarde om te leren en al doende wijzer te worden in een tempo dat jij zelf bepaald. Het is wel zo dat je al een heel eind op weg bent als je dat eenmaal hebt begrepen. Dat problemen niet voor niets op je weg komen en dat je dus niet enkel slachtoffer bent. Je stuurt je angsten en denkbeelden over jezelf het universum in en de situaties waarin je daarover iets over jezelf kunt leren komen naar je terug.
Een voorbeeld: Je hebt maar heel weinig eigenwaarde. Dat zend je onbewust uit naar de wereld om je heen. Je treft dan een partner die de kachel met je aanmaakt . Je hebt er als het ware (onbewust) om gevraagd, want je wilt leren. Er komt een dag dat je het niet meer pikt en op zoek gaat naar je eigen kracht. Niet eerder dan dat je die gevonden hebt, kun je je losmaken uit de relatie. Een ander kan je honderd keer zeggen dat je van jezelf moet houden en dat je een prachtig en goed mens bent , maar als je het zelf niet gelooft komt het niet binnen. Met andere woorden je moet er hard voor werken om van jezelf te leren houden. Een goed boek kan je zeker op ideeën brengen maar enkel lezen kan niets voor je doen.
Je moet het zelf doen, maar niet alleen! Deel je gedachten en gevoelens en onderzoek je reacties op de gebeurtenissen in je leven die jij als problematisch ervaart. Dan ga je groeien, maar om te verwachten dat je dit leven verlicht en volmaakt verlaat is wat mij betreft een illusie.
Geniet van elke stap die je gezet hebt en die je verder heeft gebracht en wees trots op jezelf .

1 gedachte over “Verlicht???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *