Streven naar perfectie.

Vanmorgen luisterde ik naar een lied van Leonard Cohen met de tekst erbij. Deze zin raakte me.
There,s a crack in everything, thats how the light comes in.
Ik ga hem niet uitleggen, dat mag je zelf doen, maar het streven naar perfectie kwam in me op. Kijk op instagram en facebook of naar de televisie en je ziet vooral perfectie. Strakke lijven, foto’s met filters of geshopt, blije mensen , geweldig werk, fantastische vakanties, grote liefdes en gestylde woonkamers.
Iedereen weet dat dit beeld niet klopt maar we worden er toch door beiinvloedt. De een meer dan de ander, maar toch….
Perfectie bestaat niet en wat zou uberhaupt het criterium moeten zijn voor perfectie?
Wie bepaalt dat? Dat doen we met zijn allen en het wisselt ook nog steeds. Ooit schilderde rubens weelderige , mollige dames en ze waren prachtig volgens de schoonheids idealen van toen. Nu moet iedereen strak en afgetraind zijn. Lukt jou dat niet , dan ben je een slappeling.
We hebben allemaal de mond vol van teksten als:”wees jezelf, je bent goed zoals je bent”, “accepteer je lijf want het is mooi zoals het is” enz.
Maar ondertussen worstelen velen met hun gewicht en voelen zich falen als ze toch weer dat koekje bij de koffie nemen.
Waarom toch? Komt het door alles wat we zien in de media? Het speelt zeker mee, maar waarom trekken we het ons zo aan?
We oordelen vaak , meestal in gedachten,over anderen. We mogen zelf eigenlijk geen enkel touwtje laten vieren en de strengheid voor onszelf projecteren we op anderen.
Als je het latje voor jezelf te hoog legt, ga jij je storen aan mensen die ogenschijnlijk geen latje hebben. Onbewust zou je heel graag je eigen latje wat lager willen leggen maar dat mag (nog ) niet.
Perfectie nastreven gaat over controle en angst om buiten de groep te vallen. Als je moeite hebt met je emoties te uiten en zelfs amper weet wat voor emoties er in je omgaan, gaan lichaam en geest je op een gegeven moment onrust laten voelen. Onrust is geen fijn gevoel dus proberen we het weg te krijgen. Dat kan op verschillende manieren. Maar één ervan is controle zien te krijgen over je emoties/onrust door iets te zoeken waar je wel controle over kunt krijgen. Extreem gaan sporten bijvoorbeeld, heel streng voor jezelf zijn qua voeding of je gezicht en lichaam steeds “verbeteren”door chirurgische ingrepen en schoonheidsbehandelingen.
De lat komt waarschijnlijk steeds hoger te liggen en ergens ontdek je onderweg wel dat de voldoening die het geeft steeds minder wordt en je eisen ten opzichte van jezelf steeds hoger. De controle kan ook op werk , materieel bezit en relaties gericht worden.

Meestal zorgt het strakke regiem niet voor de ultieme voldoening en de rust die je zocht . Burn out, onvrede en verbittering over de resultaten van je zwoegen komen eerder.
Helaas helpt het niet als we mensen er bewust van proberen te maken dat een leven in vrede met jezelf niets te maken heeft met perfectie. We moeten allemaal onze eigen fouten maken. Zelf ervaren hoe hoe het is om beroemd of juist buitengesloten te zijn, strak in je vel zitten of juist niks om je lichaam geven. Alleen door ervaren kun je leren. Om te weten wat goed voor je is, moet je ook weten wat juist niet goed voor je is.
Een goed advies van iemand die dezelfde weg al gelopen heeft wil nog wel eens tot nadenken aanzetten. Maar over het algemeen is het gewoon zo dat ieder zijn eigen lessen krijgt en dat de een heel hard tegen de muur moet lopen voor hij tot inzicht komt en dat een ander al na een kleine waarschuwing van lichaam of geest verandert van richting.

Ons lichaam verouderd nu eenmaal , ook al probeer je dat met ingrepen tegen te houden. Ik denk dat het ook de bedoeling is. Doordat je lichaam er steeds minder perfect uit gaat zien , word je geconfronteerd met imperfectie en verandering. Een verandering die zich eigenlijk ook aan de binnenkant zou moeten voltrekken. Je geest zou ook ouder en wijzer moeten worden. Hoe je leeft is aan de buitenkant te zien. Acceptatie van jezelf straal je uit. Dwars door de rimpels heen.
Laat meer licht toe in je binnenkant om te kunnen onderzoeken wat daar leeft ,dan straalt uiteindelijk vanzelf je buitenkant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *