Stevig in je schoenen staan.

Ze begon te snoepen en te snacken en daar had ze na afloop spijt van, maar ze kon het honger gevoel niet negeren. Daarbij kwam haar al een tijdje niets uit handen. Ze wilde wel ,maar het lukte niet.
Ken je dat gevoel? Het lijkt op honger . Ergens voelt het leeg in je buik en die leegte moet gevuld.
Suiker en vet geven dan tijdelijk een lekker gevuld en troostend gevoel.
Je wortelchakra is uit balans. Dat betekent dat er iets niet goed zit wat betreft je veiligheid. Je staat niet meer stevig in je schoenen en je voelt je onzeker. Iets in het nu heeft je een onveilig gevoel gegeven of als dit patroon allang bestaat, heeft het verleden je dat gevoel gegeven. Meestal is de oorzaak onbewust. Een vaag gevoel van onvrede , onrust en onveiligheid.
Ik ga nu niet in op de oorzaken en behandeling. Ik wil iets zeggen over het belang van veiligheid en stevig in je schoenen staan. Want daar is alles in je leven uiteindelijk op gebaseerd. Het is de basis waarop je bouwt.
Tegenwoordig zijn veel mensen zoekende naar de zin van het leven in het algemeen en in het bijzonder die van het eigen leven. Voor een grote groep mensen is spiritualiteit  in plaats van religie gekomen.
Niks mis mee, maar ik zie mensen daarin doorschieten. Ineens is spiritualiteit de oplossing voor elk probleem. Ze lezen er alles over op internet en in boeken en eigenen zich allerlei filosofische teksten en wijsheden toe. Vaak zijn die teksten ook wijs en waar. Het kan je ook inzicht geven, maar een inzicht dat niet gevoeld wordt en niet geaard is in de basis , is een luchtkasteel. Het gedrag dat je leert uit boeken en you tube filmpjes is dan eigenlijk een doen alsof. Als je leest dat we allen een zijn en dat liefde en begrip voor elkaar het hoogste goed is , dan is dat op zich wel waar maar het is voor de meeste mensen geen haalbare kaart om van iedereen te houden en iedereen te begrijpen. Een leraar waar ik ooit les van kreeg riep hard naar de groep dat hij van alle mensen hield, en maakte vervolgens iemand met zijn snoeiharde woorden kapot. We zijn geen vrienden geworden.
Om te leren leven vanuit je hart, vanuit liefde, zul je eerst moeten werken aan de basis. Hoe is het gekomen dat jij je zo onveilig voelt in de wereld? Wat kom je tekort in het nu, wat betreft de basis als eten ,werk en een dak boven je hoofd en niet onbelangrijk ; het gevoel dat je er mag zijn. Pas als het daar op orde is, is het volgende chakra aan bod.
In je buik zitten je emoties, je levensvreugde, creativiteit en sexualiteit. Mag je gevoel er zijn? Kun je er überhaupt bijkomen? Als je je veilig voelt durf je daar naar te kijken en durf je te voelen.
Door je gevoelens te erkennen kom je erachter wat je wilt en wat je nodig hebt en kun je het in het volgende chakra, de zonnevlecht, in de wereld zetten. Dan durf je te laten zien waar je voor staat en wie je bent. Pas dan kun je over naar het hart. Met liefde en begrip naar jezelf durven kijken en van daaruit hetzelfde naar anderen uit dragen. En dat doe je dan door je keelchakra te openen. Je geeft uiting aan je gevoel en ideeën door praten, zingen, schrijven schilderen enz.
Je voelt dat je leeft en er mag zijn en je voorhoofd chakra opent zich verder waardoor je intuïtie zich ontwikkelt en jij je eigen bestemming in de wereld steeds duidelijker gaat zien. Tot slot is je energie in staat om contact te maken met je hogere zelf dat de wijsheid van vele levens in zich draagt.
Spiritualiteit is dan geen soort van vervangend geloof, maar een manier van zijn.
Je zweeft niet, maar bent geaard.
Dit is het ideaalbeeld, zo kan het zijn. Het is een pleidooi voor beginnen bij de basis als je wilt groeien, en zelfbewust wilt worden.
Ik wil er bij zeggen dat de volgorde hierboven beschreven nogal eens door elkaar loopt. Dat is normaal. Dan ben je weer bezig met emoties, dan weer om te bepalen wat je nou eigenlijk wilt en een andere keer houd je intuïtie je bezig. Maar elke keer zul je ontdekken dat niets uiteindelijk op zichzelf staat en dat al je chakra,s met hun eigen fysieke en psychische kenmerken , met elkaar verbonden zijn en elkaar dus beïnvloeden. Je wilt bijvoorbeeld iets doen, maar het lukt niet omdat je bang bent te falen. Je bent dus in het zonnevlecht gebied bezig maar je moet terug naar de basis om erachter te komen waar je angst vandaan komt.
Deel en erken wat je denkt en voelt met je dierbaren. Dat helpt om orde te scheppen en bovendien geef je de ander te kans om hetzelfde te doen. Iedereen heeft het soms moeilijk, iedereen ziet zichzelf niet altijd helder en dat toegeven is geen zwakte, maar kracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *