Spiritualiteit en Wetenschap.

Aan het woord spiritualiteit kleeft voor velen nog steeds iets zweverigs. In de Van Dale staan er twee omschrijvingen bij. 1.De geest, het niet stoffelijke betreffend en 2. Openstaand voor alles wat met religie en metafysica te maken heeft.
Religie zou je ook zweverig kunnen noemen, een christen gelooft tenslotte ook iets wat nog nooit gezien is. Het niet stoffelijke, klinkt vaag, want voor velen is er niets anders dan het stoffelijke, oftewel materie. En dan metafysica. Over deze wetenschap hoor je steeds meer, maar is voor de meesten nog onbekend. Het is dus niet vreemd dat spiritualiteit als zweverig wordt bestempeld.
Daar komt bij dat iedereen iets anders denkt bij het woord. Mediteer je vaak, doe je aan yoga en interesseer je voor het boeddhisme , dan noem jij jezelf waarschijnlijk spiritueel. Een ander vindt zichzelf misschien pas spiritueel als hij compleet in balans is en vrede heeft met alles en iedereen.
Ik werk in mijn praktijk o.a  “met mijn handen”. Dat wil zeggen dat mijn gids energie door mij heen laat stromen naar mijn cliënt en op die manier halen we samen de oorzaak van een blokkade naar boven, laten de energie beter stromen of maken contact met een overleden dierbare.
Nou dat klinkt  zweverig ! Voor mijzelf is het inmiddels heel normaal, maar ik heb nog steeds moeite om het uit te leggen aan mensen. Ik vraag mijn cliënten dan ook niet om het te geloven maar te ondervinden of het werkt voor hen.
Heel vaak denk ik; “Ik zou het graag kunnen bewijzen wat ik doe”, maar het enige bewijs is, dat ik zie wat het resultaat van de behandeling is.
Toen ik in de opleiding tot transpersoonlijk therapeut zat, kreeg ik een discussie met de leraar. Hij zei dat er over niet al te lange tijd bewijzen zouden komen voor zaken die wij spiritueel of paranormaal noemen. Ik geloofde hem toen niet en bovendien zag ik de noodzaak niet. Mensen geloven toch ook in God? Hoeven ze ook geen bewijs voor.
Maar nu 14 jaar later,  denk ik daar anders over. De wereld veranderd in snel tempo en met name in een westers land als het onze komt er steeds meer behoefte aan bewustwording. Wie ben ik, wat doe ik hier op aarde, waarom is er ziekte en oorlog, en wat kan doen om me zelf beter in mijn vel te voelen. Inmiddels zijn er legio mogelijkheden om met deze vraagstukken aan de slag te gaan.
Informatie op het internet te over en tig soorten therapie om uit te kiezen. Het is nog een hele klus om iets te vinden dat bij jou past. Een therapie die bekend staat als zweverig wordt vaak niet gekozen ,omdat het niet wetenschappelijk bewezen is. Bovendien vaak om dezelfde reden,ook niet vergoed door de verzekering. En huisartsen sturen meestal alleen door naar de hen bekende reguliere therapeuten.
Daarom ben ik blij dat er nu steeds meer onderzoek komt naar alles wat we op het eerste gezicht niet kunnen waarnemen. De metafysica is de wijsgerige leer die niet de werkelijkheid onderzoekt zoals ons gegeven wordt uit zintuiglijke waarneming(fysica) , maar op zoek gaat naar het wezen van die werkelijkheid en wat haar constitueert.Oorspronkelijk betekende de term “wat na de natuur komt”.
Hoe meer bewezen wordt , hoe minder het zweverigheids gehalte wordt van alles wat onder spiritualiteit valt. En hoe lager de drempel wordt om voor een alternatieve therapie of levensbeschouwing te kiezen.
Ieder zoekt zijn eigen waarheid en heeft de vrijheid daarin zijn eigen keuzes te maken. Is niet altijd makkelijk want grote keuze kan ook vertwijfeling brengen.
Mijn kinderen zijn opgevoed met in hun eerste jaren , het christelijk geloof zoals mijn man en ik daar ook mee zijn opgevoed. Maar gaandeweg zijn wij veranderd, op onderzoek uit gegaan en hebben we een andere waarheid gevonden die overigens nog steeds aan verandering onderhevig is.
Onze dochter, “gelooft” wel wat ze van ons heeft meegekregen maar is iemand die toch graag bewijzen ziet. Ik juich dat toe en ben heel blij en trots dat ze nu haar eigen project “Source Events” heeft opgestart. Ze organiseert lezingen die een brug slaan tussen spiritualiteit en wetenschap. De eerste zal zijn op zondag 7 oktober en het is de moeite waard om de website te bezoeken en het programma van deze middag te lezen.www.sourceevents.nl
Al lijkt de wereld soms een chaos, we leven in een tijd met grote mogelijkheden. Laten we vooral niet stoppen met onderzoeken en ieder voor het zich het goede behouden.

ps. reacties zeer welkom. Je kunt ze onder deze column plaatsen of via contact een mail sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *