Reïncarnatie, bestaat het of niet?

Jacobine Geel had een schrijver en een reïncarnatie therapeute aan haar tafel. De schrijver/journalist Bas Steman, vertelde over zijn boek “Morgan”.Het boek gaat over zijn eigen ervaring met het herbeleven van een vorig leven. Hij was nooit met deze materie bezig geweest , maar zijn vriendin staat heel open in het leven en beweerde dat er meer is dan je bewuste ik. Op een dag laat hij zich door haar meenemen naar een moment van grote angst in zijn leven. Hij doet het eigenlijk voor haar, maar is ook wel nieuwsgierig. Het moment dat hij jaren geleden onverklaarbaar in paniek raakte, toen hij mee zou aan doen aan een parachute sprong met collega’s haalt hij naar boven . Maar er komt veel meer en hij beleefd een sprong als britse soldaat aan het eind van de tweede wereldoorlog bij Arnhem. Het duitse leger had de actie voorzien en bijna het hele 10e bataljon met vele paratroepers wordt gedood, waaronder hijzelf. Hij weet dat hij Morgan heet en ziet ook huis waarin hij opgroeide.
Na afloop van de sessie is hij helemaal van slag. De vriendin ook wel, want dit was niet verwacht. (regressie is dus geen spelletje!)
Hij gaat uiteindelijk op onderzoek uit en ontdekt wie hij was in een vorig leven en waar hij woonde. Hij ligt begraven in nederland. Hij bezoekt zijn familie uit het vorige leven in Wales en dat pakt heel goed uit. Ondanks zijn scepsis kan hij niet anders dan zijn gevoel volgen. Er is teveel wat klopt met wat hij heeft gezien.

Het mooie aan het boek, want dat heb ik inmiddels gelezen, is dat hij het hele verhaal van alle kanten bekijkt. Zijn vriend is verpleeghuisarts en die is heel rationeel. Hij noemt het spelen van het brein en volgens hem is dood gewoon dood. Hij raakt uiteindelijk wel wat in de war van al die toevalligheden maar kan er niets mee.
Omdat ik in reiincarnatie “geloof” ging ik meteen mee in het verhaal. Maar ik kan me ook voorstellen dat je hier van alles op los kunt laten.
De wetenschapper vraagt om bewijs. Alles wat neigt naar zweverigheid en bovennatuurlijk moet bewezen worden. Voelen en ervaren is geen bewijs.
Ik dacht aan het bewijzen van de werking van medicijnen. Hoe bewijs je dat dan? Een micro deeltje van de bevolking mag de medicijnen testen. De helft een placebo de andere helft het medicijn. Als het grootste deel aangeeft op te knappen dan werkt het medicijn.(kort door de bocht) Maar is dat bewijs? Misschien zijn er andere redenen voor de verbetering van de klachten. Wie weet wordt er gesjoemeld met de procenten van genezing? En wat de bijwerkingen betreft, die zie je vaak pas na jaren en dan is het weer de vraag of die klachten ook daadwerkelijk van het medicijn gekomen zijn. Met andere woorden, zo zeker is het resltaat van een onderzoek naar de werking van medicijnen nou ook weer niet. Het wordt alleen wel zo gebracht en als we het horen dat iets wetenschappelijk bewezen is dan zal het goed zijn. Heel veel wetenschappelijk onderzoek is om meerdere redenen niet zuiver, al was het alleen maar omdat het vaak op kleine schaal gebeurd.En in veel gevallen spelen er veel meer factoren een rol in een onderzoek dan waar rekening mee gehouden wordt.

Terugkomend op het verhaal van Morgan, voor mij was het een helder verhaal, maar al lezend over de visie van de vriend ,kon ik dat ook wel begrijpen. Hij  had er niets mee , maar zijn vriend de schrijver vertelde er wel over zonder hem iets op te dringen.
Ze lieten elkaar in hun waarde. Mooi vind ik dat. Uiteindelijk is het zo dat iedereen het leven anders ervaart en andere dingen komt leren. En of iets waar is voor jou dat bepaal je zelf. Soms komt er spontaan iets op je pad, zoals bij Bas Steman. Ik denk daar dan vanuit mijn eigen beleving bij dat het niet voor niets gebeurde. Hij kon nu over een beladen onderwerp als reïncarnatie schrijven ,omdat hij al een schrijver was en vanuit de journalistiek was hij een onderzoeker. Hij schreef zo een eerlijk verhaal waarbij hij niets opdringt aan de lezer , maar waarmee hij de lezer wel aanzet tot nadenken.
Niet alles heeft het nodig om wetenschappelijk te worden onderzocht. Je kunt ook  op je eigen gevoel leren vertrouwen. Zelfs met medicijnen.
Grote weerstand bij inname of bij herhaling vergeten ze in te nemen zou je te denken moeten geven.
Al zou je het kunnen bewijzen dat een mens meerdere levens op aarde doorbrengt, als je er niets van wilt weten dan is geen enkel bewijs genoeg om het aan te nemen.

Blijf open naar de wereld kijken. Lees, luister , ervaar en volg je eigen gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *