Paniekstoornis en Oververmoeidheid.

Elke maandag lees ik de column van psycholoog Jeffrey Wijnberg. Soms ben ik het helemaal niet met hem eens maar vandaag wel. Ik heb al een aantal keren over angst geschreven. Het is een onderwerp waar veel over valt te zeggen en waar veel mensen op een of andere manier mee te maken krijgen.
Angst heeft meerdere oorzaken en die kunnen heel reeel zijn als het bijvoorbeeld gaat om angst voor verlies of angst voor ziekte .
Deze vorm van angst is begrijpelijk en gaat meestal ook weer weg als het verlies verwerkt is of als er duidelijkheid is over een ziekte.
Met onverklaarbare angst ligt dit moeilijker.(zie vorige columns)
Dhr Wijnberg schreef vandaag over een factor die angsten verergert . Je kunt zijn tekst vast vinden op de site van de telegraaf.
Het gaat over langdurige stress en oververmoeidheid. Angst is in dit geval het signaal dat je brein overprikkeld is.
Er kan niets meer bij, je slaat als het ware op tilt.
Ik voel het meestal goed aan wanneer een client oververmoeid is geraakt door langdurige geestelijke stress. De persoon waar het om gaat heeft het vaak zelf amper of niet door. Denkt al gauw dat het met een nacht goed slapen of een weekje vakantie wel weer beter zal gaan en heeft ook vaak onbewuste of bewuste redenen om er niet aan toe te geven.
Vorige week had ik nog een client aan wie ik herhaaldelijk had gezegd dat ze haar levensstijl zou moeten veranderen. Het lichaam gaf genoeg signalen, waaronder steeds vaker terugkerende angst voor ziektes. En ook al had ze zelf al eens opgemerkt dat die angsten minder werden als ze beter voor zichzelf zorgde, het kwartje viel maar niet. Na een heftige paniekaanval vorige week  waarin ze weer zeker wist dat ze ziek was, adviseerde ik haar om haar bloed te laten onderzoeken. Er was een waarde iets verhoogd , niets ernstigs, maar de dokter zei dat de oorzaak langdurige stress was. Toen later nog een deskundige dit aan haar vertelde werd het haar duidelijk. Nu moet er iets veranderen!
Een mens bepaalt zelf wanneer de tijd rijp is voor verandering, dat kan een therapeut niet afdwingen.
Dit verhaal geeft hoop ik duidelijk aan wat stress kan doen. Je wordt er op den duur ontzettend kwetsbaar van en je herkent jezelf op een gegeven moment niet meer. Je snapt niet waarom je zo’n piekeraar en angsthaas bent geworden. Je bent dus gewoon helemaal uit balans en daar moet je zelf wat aan veranderen voor zo ver je dat kunt. Soms zit je in een situatie die zwaar is maar die voorlopig niet zal veranderen. Dan kun je alleen leren om er op een goede manier mee om te gaan. Het is dan wel goed om hulp te zoeken zodat je van je eigen gedachten patronen los kunt komen.
De client in het voorbeeld heeft wel al eerder onderliggende oorzaken voor haar angst onderzocht en verwerkt. Dat vind ik belangrijk te vermelden want het is niet zo dat angst alleen maar een gevolg van stress is. Het verergert de angsten, dat zeker.
Beste lezers neem je leven eens onder de loep , doe eens een stresstest en vraag anderen eens hoe zij jouw leven zien, want soms denk je zelf dat je het helemaal niet druk hebt of dat er geen reden is om gestrest te zijn , maar zit je omgeving allang met het hoofd te schudden omdat ze wel zien dat je over je grenzen gaat. En mijn column, lief zijn voor jezelf kun je gaan lezen als je aan jezelf toegeeft dat batterij nu echt leeg is.

1 gedachte over “Paniekstoornis en Oververmoeidheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *