Onbewust en Bewust

Omdat ik in mijn werk bezig ben om het onbewuste bewust te maken lijkt het  mij goed om daar eens iets meer over te vertellen. Je hebt  als mens gedachten en je vertoont bepaald gedrag. Je bent je bewust van die gedachten en je voelt en weet wat je doet. De bewuste persoon is je ik of ego. Zo sta je in de wereld en zo denk je dat je bent.
Toch is die bewuste ik maar een deel van wie je bent. Een groot deel van jou is nog onbewust. Dat is bij de een meer dan bij de ander. Iemand die al weet dat er ook een onbewuste persoon is en daar naar op zoek gaat zal steeds meer de onbewuste ik naar boven halen.
En dan is er ook nog je ziel. Je eeuwig levende ik die al vele levens heeft gehad en steeds in een ander lichaam naar de aarde komt om te leren. De ziel laat ik er nu even buiten, hoewel je ziel ook zijn deel heeft in het onbewuste.
Wat zit er dan in je onbewuste? In je persoonlijk onbewuste zitten al je ervaringen van dit leven opgeslagen. Vanaf de tijd dat je in de baarmoeder zat tot nu. En dat is natuurlijk heel veel. Dat verklaart eigenlijk meteen waarom dit voor het grootste deel onbewust is gemaakt. Stel je voor dat echt alles wat je meemaakte bewust zou zijn. Je zou overweldigd worden door al die gevoelens en beelden. Je zou er gek van worden. Je bewuste ik filtert je ervaringen en alles wat je ziet om je heen. Wat je denkt nodig te hebben of wat je zo weer wilt kunnen terug vinden blijft (half) bewust. De rest gaat naar de archiefkast van je onbewuste ik. Traumatische ervaringen kunnen zover achterin de kast komen dat je er niet meer bij kunt komen , tenzij je onder hypnose gaat, maar dan nog hoeft het niet gevonden te worden als de angst te groot is.
Waarom probeer ik dan in de therapie het onbewuste naar boven te halen? Omdat het onbewuste een grote invloed heeft op je gedrag van nu. Je hebt dat alleen niet in de gaten. Een voorbeeld: Je vind mensen die klagen en piepen gewoon irritant en denkt daar verder niet over na. Maar het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je moeder altijd met een lijdzame blik liep,klaagde en vaak kwaaltjes had waardoor er thuis een bedrukte sfeer ontstond. Toen je het huis uit ging dacht je de situatie achter je te hebben gelaten maar onbewust ging het met je mee omdat je er verder niets mee gedaan hebt. Misschien ben je dus onbewust nog wel boos op haar of voel je je in de steek gelaten. Zolang die gevoelens niet bewust worden gemaakt zul jij je moeder in andere mensen tegen komen.
Irritatie is dan een signaal dat die klagende persoon iets met jou doet. Iemand die dit niet heeft meegemaakt zal zo’n persoon gewoon uit de weg gaan. Het onbewuste naar boven halen lukt alleen als jij daar toestemming voor geeft en dat is pas op het moment dat je daar aan toe bent Bijvoorbeeld omdat je steeds meer last krijgt van bepaalde mensen of situaties. Je bewuste ik wil wel anders reageren maar dat lukt steeds maar niet. Begrijp je eenmaal waar het vandaan komt en verwerk je je oude gevoelens dan is de weg vrij voor verandering.

1 gedachte over “Onbewust en Bewust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *