Migraine, zoeken naar de oorzaak.

Mijn moeder was ermee behept en ik helaas ook. Migraine. Zij lag vaak drie dagen in bed en kon niets verdragen. Ik had na 24 uur het ergste gehad en na nog een zweef dag was ik er weer. Een pijnlijke kwaal die bovendien vaak de kop opstak als ik een leuk uitje had gepland.
Ik dacht er niet over na wat de oorzaak zou kunnen zijn. Bewustwording was nog de ver van mijn bed show.
Op mijn 39ste begon ik aan de opleiding tot transpersoonlijk therapeut en in die vier jaar leerde ik behalve veel over de psyche en het onbewuste, ook veel over mezelf. Na een paar jaar merkte ik dat ik geen migraine meer had. Alleen nog wel eens hoofdpijn als ik het te druk had gehad.
Ik verklaar de genezing zelf aan het feit dat ik nu deed waar maar mijn hart lag, duidelijker werd in wat ik wilde en oude boosheid naar buiten had gebracht.
Een paar jaar later kreeg ik last van pijn in mijn linker schouderblad met hoofdpijn als gevolg.
Er was na mijn opleidingstijd veel gebeurd in mijn leven, waaronder het verlies van mijn beste vriendin. Gebeurtenissen met veel emoties volgden elkaar in snel tempo op. Ik schoot bij alles in de “Doe stand” en het werd steeds moeilijker om nog bij mijn gevoel te komen.
Pas vorige zomer leek mijn leven in rustiger vaarwater te komen en begon ik te leren om ook mezelf belangrijk te vinden. Ik verwachtte dat mijn klachten zouden afnemen, maar de klachten werden steeds erger. Zo om de drie weken lag ik drie dagen plat. Vreemde hoofdpijn , pijn in mijn rug enz.
Ik had geen idee wat ik er  nog aan kon doen. Ik had wel het gevoel dat ik het nu niet meer in de psychische hoek moest zoeken. Mijn lichaam had schade opgelopen van alles stress en er moest nu fysiek iets gebeuren.
Begin dit jaar zei een goede kennis ineens tegen mij , ik weet waar jij naartoe moet. En zo belandde ik bij een ortho manueel arts. Wat een zegen! Na vijf behandelingen ben ik een ander mens geworden. Mijn nek zat muurvast en met name de nekwervel die de migraine wervel wordt genoemd. Zit de nek vast en je doet er niets aan dan verschuiven de klachten naar onderen zodat uiteindelijk ook in de rug de wervels scheef gaan staan of vast zitten.
Ik schrijf dit om aan te geven dat je bijvoorbeeld migraine niet alleen op genetisch doorgegeven moet schuiven. Dit geldt voor elke ziekte of kwaal. Zoek verder. En bekijk behandelmethodes op verschillende vlakken. De geest is van invloed maar het kan ook iets fysieks zijn dat in eerste instantie niets te maken lijkt te hebben met de plek waar de pijn zit. Hoofdpijn kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door een slechte werking van de lever en dat kan een ostheopaat bijvoorbeeld goed behandelen.
De vraag blijft wel, wat was er eerder, de kip of het ei. Dus als je lichamelijk iets mankeert vraag je dan ook af of je manier van leven hier iets mee van doen heeft. Pillen tegen maagzuur helpen misschien wel, maar waardoor is je maag zo gestresst?
Maar je kunt ook psychische klachten ontwikkelen als er een fysiek probleem is. Een chronische ziekte doet  wat met je geest door constant bijstellen of inleveren van de dingen die je (nog) kunt. Maar een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen kunnen er  ook voor zorgen dat je psychisch uit evenwicht raakt.
Ach ik gooi mijn motto er maar weer eens in : Onderzoekt alles en behoudt het goede”.
Een goede gezondheid is niet voor iedereen weggelegd maar neem alsjeblieft niet te snel genoegen met de mededeling: “U moet er maar mee leren leven”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *