Kennis zonder verandering is geen wijsheid.

In het boek “Brida” van Paulo Coelho kwam ik deze uitspraak tegen tegen en die kwam binnen. Wauw dacht ik, zo is het.
Als mens krijg je in je leven heel wat boeken met kennis voorgeschoteld. Kennis die anderen hebben ontdekt , en die zij als waarheid hebben geïntegreerd. Op de basisschool en het voortgezet onderwijs is dat vooral algemene kennis. Kennis als rekenen en taal is volgens mij exacte kennis en daar valt niet aan te tornen. 1 plus 1 blijft altijd twee. Kies je op een gegeven moment voor beroepskennis dan wordt alles ineens veel vager. Over één onderwerp kunnen wel tig verschillende visies worden geschreven. Er zullen overeenkomsten zijn, maar ieder heeft daar weer eigen inzichten aan toegevoegd , al dan niet wetenschappelijk bewezen. En jij als leerling, lezer, krijgt een deel ervan voorgeschoteld , passend bij de ideeën waar de gekozen opleiding voor staat. Alles is nieuw voor je en je wilt je diploma halen dus is de kans groot dat jij de kennis tot je neemt en aanvaard als waarheid.
Wat doe je met je kennis? En wat doet de kennis met jou?
Draag je het in je beroep bijvoorbeeld klakkeloos over omdat je het zo uit boeken hebt geleerd?
En heeft de opgedane kennis jou veranderd?
Het hangt af van je nieuwsgierigheid en je zelfvertrouwen. Nieuwsgierig zijn zit in je aard, zelfvertrouwen kan groeien.
Als je zelfvertrouwen groeit en je bent nieuwsgierig naar wat de door jouw aangeleerde ideeën voor gevolgen hebben , dan ben je aan het onderzoeken en wordt je kennis aan verandering onderhevig. Dat is mooi! Dus je kennis verandert ook. Je voegt er iets aan toe en je haalt er iets bij weg. Je maakt het je eigen en daardoor veranderd je kijk op het leven en op jezelf.
Kennis is macht, maar volgens mij is wijsheid machtiger. Onze kennis over bijvoorbeeld milieu vervuiling was lang geen belangrijk thema.
Inmiddels is het juist een heel belangrijk onderwerp en wordt er op vele fronten nieuwe kennis vergaard. Het is aan ons wat wij doen met die kennis. Veranderd het ons? Gaan we beter met het milieu om? Ik hoop van wel, maar moet er bij zeggen dat het niet altijd makkelijk is ,omdat de uitgedragen kennis hierover niet altijd met zuivere bedoelingen gepaard gaat. Geld en macht, inprenting van angst en valse informatie zijn er doorheen geweven. Zelf voelen dus welke kennis binnenkomt en wat voor jou goed voelt.

Het is niet verkeerd dat je tijdens een opleiding in één richting kennis opdoet, maar zoals de titel zegt, enkel kennis is geen wijsheid.
Kennis gaat leven als het jou heeft veranderd.  Door het aan de praktijk te toetsen ontdek je of het geleerde ook voor jou en anderen werkt.
Of de kennis die iemand doorgeeft de waarheid is maakt niet zoveel uit bij overbrengen op anderen. Wel dat je gevoel in die kennis zit. Oftewel dat de kennis die je wilt doorgeven jou veranderd heeft en wijsheid heeft gebracht. Maar de ontvanger krijgt niet automatisch jouw wijsheid mee. Door iets met gevoel over te brengen komt het eerder binnen, maar of het wordt aangenomen hangt helemaal van die ander af.
Bij de één komt het meteen binnen omdat hij er iets in herkent en een ander kan weerstand voelen. Beide is goed. Kennis is er om te delen maar niet vaststaand.

Kennis op het gebied van bewustwording van gedrag wordt ook pas wijsheid als het je veranderd heeft. Het begint vaak allemaal wel met kennis, oftewel een verstandelijk inzicht. Je weet dat het bijvoorbeeld niet goed voor je is om 100 uur per week te werken. Maar alleen die wetenschap gaat je niet veranderen, je wordt er niet wijs van. Pas als je op onderzoek uit gaat naar de oorzaak, oftewel naar de reden waarom jij het denkt nodig te hebben om zo hard te werken, kan er een verandering tot stand komen.
Als je gevoel en je inzicht(kennis) op één lijn zit ben je wijs geworden. Jouw eigen-wijsheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *