Je rol in het gezin waarin je opgroeide.

De feestdagen achter de rug en velen zaten rond de tafel met hun familie. De één met veel plezier , de ander met tegenzin, maar traditiegetrouw schoven we aan om samen te eten en drinken.
Vlak voor de kerst sprak ik een client  die net een etentje met het gezin had gehad. Ze had zich verbaasd over haar broer die net als vroeger, zich terugtrok uit het gesprek en met zijn telefoon zat te spelen. “Ik werd boos en heb zijn telefoon afgepakt”, zei ze. “dat doet hij nou altijd als we proberen het samen gezellig te hebben”.
Wat haar nog het meest stoorde was het feit dat ze zelf in de rol van opvoeder schoot. “Dat was mijn rol toen we kinderen waren en mijn moeder de opvoeding vaak niet aan kon”, vertelde ze. Haar moeder had er ook deze keer niets van gezegd.
Het is een herkenbaar verhaal. Ook voor mij , want ik weet precies wat mijn rol was en soms nog is in het gezin  waar ik opgroeide.
Ik weet ook hoe moeilijk het is om uit je rol te stappen.

Eerst moet je je eigen rol kunnen zien en erkennen. Als je eenmaal je rol onder ogen komt en kijkt naar het ontstaan ervan, kun je er iets in veranderen. Dat lukt dus alleen als je last krijgt van je gedrag binnen het gezin. Het kan nog een hele tijd duren voor je daarna een stap in een andere richting durft te zetten want als er één gezinslid  verandert dan is het net als een steen die in het water valt. Er volgt een golfbeweging rond de steen naar buiten. De golven raken de andere gezinsleden en die weten niet wat hen overkomt.
Onbewust functioneerde het gezin altijd op dezelfde manier en nu staat er één pion op een andere plek en alles is in de war.
Er moet een nieuwe opstelling gemaakt worden om weer goed te functioneren. Degene die de steen in de vijver heeft gegooid krijgt het niet makkelijk want de rest zal proberen om hem/haar op de oude plek terug te dwingen.
In sommige gevallen valt iemand dan uit de boot en wordt het zwarte schaap. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Als jij de persoon bent die verandert zul je sterk in je schoenen moeten staan , maar vooral zul je begrip voor de anderen moeten opbrengen.
Zij zaten niet te wachten op de verandering in jou. Je zult dus enige uitleg moeten geven over het hoe en waarom .
Je kunt het  gesprek aangaan met je ouders ,broers en zussen over hoe men de jeugdjaren heeft beleefd. En vragen of zij enig idee hebben over de rol die zij hebben .
Het klinkt makkelijker dan het is. Maar het kan jou en je familie veel opleveren als je in je nieuwe rol blijft staan. Jij kunt meer zijn wie je werkelijk bent en je familie gaat waarschijnlijk ook naar zichzelf kijken.

Helaas voel je vaak pas wat je rol is en wat dit voor jou betekent , als je ouders overlijden en de erfenis verdeeld moet worden. Vraag een willekeurige notaris en je hoort hoeveel leed en ruzie er dan vaak ontstaat.
Het lijkt over materiele zaken te gaan, maar onderliggend gaat het vaak om je plek in het gezin en om de liefde en aandacht van je ouders die je wel of niet kreeg.
Heb je hier vantevoren al eens naar gekeken dan kan dat leed voorkomen. Misschien durf je het niet aan te roeren, maar krijg je wel al een andere kijk op je familie. Door meer begrip voor jezelf krijg je ook meer begrip voor de ander.
Je rol is al heel vroeg in je jeugd ontstaan. Had je bijvoorbeeld ouders die veel ruzie maakten, dan kun jij de rol van bemiddelaar op je hebben genomen. Een deel van die rol past bij je omdat het linkt aan de eigenschappen die je in aanleg al hebt. Maar het is de moeite waard om te onderzoeken of je niet doorschiet in je rol en of je het nog steeds nodig hebt om je rol opdeze manier te vervullen. Een mooie manier om daar achter te komen is de familie opstelling.

We beginnen aan een nieuw jaar met wederom feestjes en etentjes in het verschiet waarop je als gezin weer in de oude formatie samen bent.
Durf je het aan om eens bewust plaats te nemen en te onderzoeken welke rol jij hebt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *