Instant oplossingen.

Als ik er na een paar nachten slecht slapen ,uitzie als een wrak kan ik maar beter niet op facebook gaan kijken naar de vele reclame’s want geheid dat ik voor de bijl ga en een of ander wondermiddel bestel dat mijn gezicht met één streek weer glad strijkt.
En natuurlijk blijkt de beloofde werking dan onzin te zijn.
Herken je dit? Er is iets aan jezelf dat je niet bevalt en je wilt het liefst een instant oplossing om je probleem te verhelpen. Het kan gaan om je uiterlijk maar net zo goed om je lichamelijke of geestelijke gezondheid.
Het gevoel dat je niet lekker in je vel zit, er niet goed genoeg uitziet of fysieke klachten hebt, is niet fijn en je wilt er zo snel mogelijk vanaf.
Je wilt niet belemmert worden in je doen en laten en je wilt geen vervelend gevoel hebben.
Soms lijkt het of iedereen maar gelukkig is en super fit door het leven gaat. Eigenlijk weten we wel dat dit beeld niet altijd klopt, maar omdat je niet weet wat  voor onzichtbare klachten een ander heeft geloof je in de schone schijn van een maakbare wereld. We leven in een snelle wereld. Overal prikkels  en vele taken om aan te voldoen. Werk, gezin, sport , vrienden , familie, het nieuws volgen enzovoort, het zuigt je langzaam leeg als je alles ook nog eens goed wilt doen.
En komt er dan een probleem op je weg dat je belemmert, dan wil je dat zo snel mogelijk uit de weg ruimen. Boeken , tijdschriften, media en je beeld van anderen doen je geloven dat dat ook mogelijk is. ‘Lees een goed zelfhulpboek en je wordt een ander mens’. ‘Ga gewoon alleen maar positief denken en alle problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon’. ‘Zoek een therapeut die je in een paar sessies van je nare gevoel afhelpt of slik medicijnen en je hup, je bent weer gezond’.

Zo simpel is het niet volgens mij. Alles wat je belemmert in je leven op welk vlak dan ook, is een signaal van lichaam en/of geest.
“STOP EVEN”, lijkt het signaal te zeggen.
Sta eens even stil en luister naar je lichaam, want het heeft je wat te vertellen.
Waar sta je in je leven? Is er wel een balans tussen in en ontspanning? Loop je rond met iets wat je dwars zit maar wat je niet durft uit te spreken? Eet je te veel, te weinig of te ongezond? Zijn er oude herinneringen die je liever wegstopt omdat je weet dat ze pijn gaan doen als ze boven komen?
Het kan van alles zijn waardoor je klachten zijn ontstaan. Als je er eens rustig de tijd voor neemt,weet je vaak zelf wel waar de schoen wringt. Maar soms heb je geen idee wat er met je aan de hand is. Vaak speelt er dan iets op het onbewuste vlak dat van binnen borrelt en door de signalen laat weten dat er iets speelt dat naar buiten wil komen. Op het onbewuste vlak is het moeilijker om er zelf achter te komen. Uiteindelijk zal het bovendrijven maar daarvoor moet je dan vaak door moeilijke situaties heen of vele klachten krijgen om te ontdekken wat de boodschap is.
Met hulp kun je daar al eerder mee aan het werk gaan. Dat is een groot deel van het werk dat ik doe als transpersoonlijk therapeut.
Alleen komt ook hier het bovenstaande verhaal aan de orde. Ook ik heb geen instant oplossing omdat dat sowieso niet aan mij is om iemands problemen op te lossen. Ik begeleid en haal de oorzaken naar boven om opnieuw te doorvoelen en los te laten. Mijn cliënten willen over het algemeen ook allemaal veel sneller dan ze kunnen. Lichaam en geest hebben (veel) tijd nodig om te veranderen in gedrag dat soms al jaren aanwezig is. Je verwerkt iets qua gevoel, maar dan begint het oefenen pas. Bij elke stap in verandering die goed uitpakt, groeit het vertrouwen en zo ga je verder op je pad. Omgekeerd is het zo dat de voorbereiding naar verandering ook tijd kost. Zoals ik al zei borrelt er eerst onbewust van alles. Je komt steeds in dezelfde soort situaties terecht, je krijgt klachten en uiteindelijk denk je bij jezelf: “Zo wil en kan ik niet verder”. Dat is het moment dat je gemotiveerd bent om zelf naar een oplossing te zoeken in wat voor vorm dan ook.

De conclusie van dit verhaal is: Zoek geen instant oplossing. Neem de tijd en de rust om te zoeken ,te voelen en te herstellen . Ga op zoek naar de oorzaak zodat het probleem niet steeds weer terug hoeft te komen in steeds sterkere vorm om je duidelijk te maken dat je pas op de plaats moet maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *