Ik red mijzelf wel…..

Ik red mijzelf wel, oftewel ik los mijn eigen problemen wel op en deel mijn gedachten en gevoelens daarover niet met anderen.
Is dat goed of fout? Daar dacht ik over na aangezien ik lang een persoon was die zich  zelf wel redde. En in het verleden voelde dat goed want ik
dacht dat ik sterk was en ik wilde bovendien een ander niet lastigvallen met mijn zorgen.
Inmiddels is er iets veranderd , want alles zelf op willen lossen bracht ook een gevoel van alleen zijn en mijn hoofd was vaak vol .
Als je “ik red mijzelf wel ” op een weegschaal legt kan het twee kanten opslaan.
Als je , zoals ik deed, alles voor jezelf houdt en hooguit iets deelt als het probleem al is opgelost, dan komt er in de meeste gevallen een moment
dat je je alleen gaat voelen. Je denkt, er is ook niemand die mij eens vraagt hoe het met me gaat en iedereen denkt zeker dat ik het zelf allemaal wel weet. En ja dat klopt ook, je redt jezelf toch? Je zit inmiddels in de slachtofferrol en het lijkt alsof anderen jou iets aandoen. Maar je hebt de situatie uiteindelijk zelf gecreëerd door je kwetsbaarheid te verbergen.
Slaat de weegschaal door naar de andere kant dan deel je alles wat je maar een beetje zorgen baart of wat je moeilijk vindt. Om het minste of geringste bel je b.v. een vriend(in) . Je verwacht dat ze luisteren, begrip tonen en je adviezen geven die je problemen oplossen. In dit geval zul je op een bepaald moment ontdekken dat het voelt alsof je zelf totaal geen kracht en oplossend vermogen meer hebt. Je leunt in alles op anderen en je wordt zelf steeds zwakker. Als mensen dan ook nog eens kortaf op je gaan reageren of je zelfs gaan mijden , dan komt ook hier het slachtoffergedrag om de hoek. Iedereen doet onaardig denk je bijvoorbeeld . Of als anderen je overvloedig gaan adviseren denk je misschien, Ze denken zeker dat ik zelf niks kan.
En ja, dat klopt , en ook deze situatie heb je uiteindelijk zelf gecreëerd. Niet met opzet , niet bewust natuurlijk. Je vind deze situatie niet prettig dus daar zou je nooit bewust voor kiezen.
In beide uitersten van de weegschaal kom je uit op een negatief resultaat en dat is het moment om het als een leerpunt te gaan zien.
Vraag jezelf af wat je werkelijk denkt/voelt nodig te hebben. Wil je echt graag alles zelf oplossen? prima, maar accepteer dan ook het gevoel van alleen zijn met je zorgen. Wil je werkelijk dat anderen jouw problemen oplossen en je al je eigen macht uit handen nemen? Ook prima maar accepteer dan ook dat ze je als een onzelfstandig persoon zien die gered moet worden.
De balans ligt in het midden. En waar dat punt voor jou ligt bepaal je zelf.
Zelf vind ik het inmiddels fijn om meer te delen met dierbaren.
Het zorgt ervoor dat ik mijn eigen gedachten kan ordenen, soms laat iemand me een andere weg zien dan ik had bedacht en ik voel me er geliefd door.
De ander vind het juist vaak fijn om er ook voor mij te zijn. Maar ik wil niet alles delen. Ik wil ook weten waar mijn eigen kracht ligt, mijn eigen vermogen om dingen op te lossen of te verwerken. Dat geeft zelfvertrouwen.
Hoe sta jij hier in? Wat en hoeveel deel jij met anderen? En zou je meer willen delen, vraag je dan eens af hoe het komt dat je dat niet doet of durft.
Leun je altijd op anderen? Misschien kun je eens kijken naar je verleden. Waarschijnlijk heb je weinig zelfvertrouwen opgebouwd. Om er achter te komen hoe jouw gedrag tot stand is gekomen en wat jij werkelijk nodig hebt, zul je jezelf vragen moeten stellen en gaan puzzelen. En dat kun je alleen doen of met hulp…….
In Fryslan zeggen we dan : “Tusken beide is romte”. Vrij vertaald : Er is een middenweg!

1 gedachte over “Ik red mijzelf wel…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *