Hooggevoeligheid

Er wordt veel geschreven over HSP,oftewel high sensitive person. Maar om er voor uit te komen dat je zo’n persoon bent is lastig. Ik ben er zelf een en ook mijn dochter is hooggevoelig. Ik heb het lang niet geweten en er was in mijn jonge jaren ook niets over bekend. Dat ik last had van veel drukte om me heen, en zo nu en alleen moest zijn vond ik gewoon vervelend en negeerde het dan ook zoveel mogelijk, met als gevolg dat ik geregeld over mijn grenzen ging en het met vermoeidheid en hoofdpijn moest bekopen. Inmiddels probeer ik beter naar lichaam en geest te luisteren en de rust in te bouwen die ik nodig heb.

Hooggevoeligheid is niet alleen negatief. Het is mijn geval de peiler van mijn werk. Ik voel veel aan van wat er in mensen leeft en mijn gidsen kunnen mij gebruiken als kanaal om energie en informatie door te geven.
Er worden steeds meer kinderen geboren die gevoeliger zijn dan andere mensen. Ik heb me vaak afgevraagd waarom dat zo is. Ik heb daar inmiddels mijn eigen visie op.
We leven in een tijd van grote verandering. Een tijd van chaos en ellende op allerlei gebieden. Om iets nieuws of mooiers te creeeren moeten we eerst het oude afbreken en dat gaat gepaard met veel heftige ervaringen, zowel in de wereld in z’n algemeen als op het relationele vlak. Verwarring, boosheid en verdriet valt ons ten deel. Maar de meeste mensen zijn gelukkig in staat om weer naar boven te klimmen als ze de bodem van de put gezien hebben. En daar trekken ze ook lering uit. Dit is de harde manier om te beseffen dat we moeten leven vanuit het hart en dat alles draait om de liefde voor onszelf en de ander.
Hooggevoelige kinderen hebben iets waardoor ze als vanzelf leven vanuit het hart. Ze kunnen niet anders. Dat ze dat soms niet te doen, is omdat de wereld hen nog niet altijd begrijpt en ze zich gedwongen voelen om zich aan te passen. Ze kunnen slecht tegen ruzie en drukte, ze pikken de gevoelens van de mensen om zich heen op en ze komen vaak verrassend eerlijk uit de hoek. Ze raken je met hun woorden. Ouders die niet met hun gevoel om kunnen gaan en niet uitten wat hen werkelijk beweegt , worden vaak gespiegeld door deze kinderen. Ben je bang om boosheid te laten zien dan zie je dat je kind dit voor je doet.
We kunnen veel van hen leren over onszelf, maar helaas worden deze kinderen vaak als moeilijk beschouwd en belanden zij soms in de hulpverlening .
Helaas hebben hooggevoelige kinderen het ook vaak moeilijk op school. Ze hebben eigen ideeen en daardoor soms moeite met de prestatie gerichte manier van lesgeven. Hun eigenheid komt in het gedrang.
Bovendien hebben ze veel rustmomenten nodig. Maar tegenwoordig worden veel kinderen van hot naar her gesleept door ouders die het druk hebben. Ik hoop dat het niet lang meer duurt eer het onderwijssysteem meer aandacht gaat krijgen voor deze kinderen en het systeem erop wordt aangepast.
Volwassen hooggevoeligen stuiten nog meer dan kinderen op weerstand als ze hun grenzen aangeven en jongeren die het niet aankunnen om hele weekenden te feestvieren en dit aangeven worden als watje bestempeld. Als je het woord hooggevoelig gebruikt kun je vaak rekenen op een medelijdende blik of keiharde kritiek. Je moet sterk in je schoenen staan om bij jezelf te blijven.
Toch zie ik het niet somber in. Het kost tijd maar de verandering komt. Ik merk ook dat wanneer ik duidelijk maar vriendelijk mijn grenzen aangeef , er ook door mensen op gereageerd wordt met opluchting. ” Als zij het durft te zeggen dan kan ik het misschien ook”.
Want of je nu hooggevoelig bent of niet, we willen allemaal wel een tandje minder hard door het leven razen. Zoals met elke verandering die je voor jezelf wilt bewerkstelligen,  kost het moed om door te zetten en bij jezelf te blijven.
Veel kinderen die een stempel krijgen als adhd of pdd-nos enz zijn hooggevoelig. Medicatie is voor sommigen overigens wel een hulpmiddel om zich staande te kunnen houden en dat met name op school waar veel concentratie wordt verwacht.   Ze hebben een grote behoefte aan veiligheid en liefdevolle duidelijkheid omdat de wereld voor hen vaak als bedreigend over komt.
Als ze tot hun recht komen en mogen zijn wie ze zijn dan zijn het prachtig mooie kinderen die de wereld veel te bieden hebben. Wel wil ik nog benadrukken dat ieder kind uniek is en dat hooggevoeligheid geen stempel mag worden waardoor alle hoogevoelige kinderen hetzelfde worden behandeld. Het is gewoon een extra gevoeligheid , maar verder heeft ieder zijn eigen mooie en minder mooie kanten en ook zijn eigen eigen te leren levenslessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *