Holistische gezondheidszorg.

Horeca en openbare gelegenheden zijn gesloten , voorstellingen, en evenementen gaan niet door. Feesten en zelfs begrafenissen vinden alleen nog in besloten kring plaats.
Het is een verwarrende tijd en vergt veel van de mensen.
We doen er alles aan om besmetting te voorkomen en om onszelf te beschermen tegen het virus.
Er zijn een aantal beroepsgroepen die nu ondanks het virus gevaar doorwerken. Eén daarvan is de gezondheidszorg. Deze hardwerkende mensen worden staan nu meer in het licht dan ooit. Maar het is vooral de
zorg voor het lichaam die centraal staat en het is de reguliere gezondheidszorg. Ik lees tot nu weinig over de geestelijke gezondheidszorg.
En wat betreft de alternatieve zorg, daar hoor ik alleen via collega’s over.

Ik ben een zogenaamde alternatieve therapeut die hulp verleent aan mensen die het op het psychische vlak nodig hebben. Voor zover ik dat heb gehoord hebben de meeste therapeuten met een praktijk aan huis of wiens werk als alternatief wordt gezien, hun praktijk gesloten.
Dat betekent geen inkomen en op dit moment is er aangegeven dat men in deze groep ook niet in aanmerking komt voor financiele hulp.

Ik ga uit van mijn eigen bevindingen en ik ben tot de conclusie gekomen dat ik door wil werken zolang ik zelf gezond ben en dat mijn cliënten kunnen komen als zij geen klachten hebben en vinden dat ze het consult nodig hebben.
Ik denk namelijk dat onze geestelijke gezondheid net zo belangrijk is als ons lichamelijke. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar.
Een virus slaat toe als de weerstand laag is en een lage weerstand wordt niet alleen door een zwakke lichamelijke gezondheid veroorzaakt.
Langdurige stress door angst , depressie en veel piekeren kost het lichaam veel energie. Het zorgt ook voor veel afvalstoffen in het lichaam waardoor vooral de lever extra hard moet werken. En je wordt er op den duur ontstekings gevoelig van.

Er is een boek waarin het ziek worden in 6 fases wordt beschreven en waaruit ik een klein stukje tekst hier plaats:

Dr. Reckeweg stelt dat een ziekte zich in 6 stadia ontwikkelt. De eerste 3 fasen vallen onder het humorale stadium. In dit stadium lukt het je lever niet om gifstoffen goed af te breken en komen toxines in je bloed, weefsels en lichaamsvocht zoals speeksel, zweet en urine terecht. De laatste 3 fasen vallen onder het cellulaire stadium. In dit stadium dringen toxines binnen in de celstructuren en vindt er een verandering van de cellen zelf plaats. Hoe verder in het cellulaire stadium, hoe ernstiger ziektes worden. En hoe lastiger het is om de ziekte te genezen.

Je psychisch niet goed voelen heeft veel meer invloed op je lichaam dan je misschien denkt.
In onze reguliere gezondheidszorg ligt de nadruk vooral nog op het lichaam en dan vaak ook nog op afzonderlijke onderdelen. De cardioloog kijkt naar je hart en de internist naar je organen. Er wordt gelukkig wel onderling overleg gepleegd maar ik hoor ook nog vaak verhalen dat artsen echt alleen naar het eigen specifieke te behandelen lichaamsdeel kijken.
Voeding , beweging en homeopathische middelen zijn nog ondergeschoven kindjes in de zorg, al zeggen sommige artsen inmiddels wel dat ze de patiënt de vrije hand daar in geven maar het niet kunnen voorschrijven omdat het (nog) niet wetenschappelijk bewezen is.
Dat de psyche een grote rol speelt in de oorzaak van ziektes is voor de alternatieve zorg inmiddels een gegeven , maar dat is in de reguliere zorg meestal niet bespreekbaar. Ik ontmoette laatst een tweedejaars student medicijnen en hij liep als enige een dag stage bij een alternatieve arts.
Daar was in zijn groep verder geen belangstelling voor en de complementaire zorg kwam in zijn opleiding niet aan bod.
Er moet nog veel veranderen eer we naar holistisch genezen gaan.

Ik hoop dat de Corana tijd ook op dit gebied voor een stukje bewustwording zorgt. Dat we in de toekomst de handen ineen zullen slaan en elkaar gaan aanvullen in plaats van elkaar bekritiseren.
Denk er ondertussen zelf eens over na voor welke zorg jij kiest en waarom.
En heb jij je geest en lichaam weleens met elkaar in verband gebracht als je ziek was?
Reacties zijn altijd welkom. via onderstaande mogelijkheid voor comment of via de mail. info@karinspijkerman.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *