Goed is niet goed genoeg.

Veel mensen doen hun best om zichzelf te bewijzen en vinden goed niet goed genoeg. Vaak zijn ze op een bepaald vlak erg perfectionistisch. Maar het gekke is dat ze zelf juist een hekel kunnen hebben aan mensen die het in hun ogen perfect doen, die het altijd beter weten en die alles lijkt te lukken.
Ze zien liever dat mensen falen, ze zien liever mensen die feilbaar zijn.
Ze streven dus zelf perfectie na en denken daardoor gezien en erkend te worden, maar ondertussen vinden ze mensen die dat al bereikt hebben vervelende figuren.
Waarom?
Onbewust beseffen ze zelf dat hun eigen latje te hoog ligt. Ze kunnen niet aan hun eigen hoge eisen voldoen en irriteren zich dan aan mensen die die hoge lat wel lijken te halen.
Maar mensen die op een bepaald vlak waar ze gewoon goed in zijn de lat hoog hebben liggen en die ook halen, laten vaak op andere vlakken steken vallen. Niemand is in staat om op alle vlakken een 10 te halen.
Degene die bv aan de top staat van het bedrijfsleven , steekt daar veel tijd en energie in en dan blijft er niet veel meer over voor het gezin , echte vriendschappen of interesses op ander gebied. Maar mensen zien vaak alleen het succes en weten niet van de probemen die er wellicht ook zijn.

Een andere kant van het verhaal is, dat mensen die zich kunnen ergeren aan iemand die succes heeft met waar hij goed in is, werk, kunst maken, schrijven , muziek maken enzovoort, zelf hun latje te laag hebben liggen.
Geen hoge pet op van zichzelf, faalangstig zijn of geen mogelijkheden zien om hun dromen waar te maken en zich daar slachtoffer van voelen, veroorzaakt dan jaloezie. Als je zelf (onbewust) niet tevreden bent met je leven, met je talenten dan ligt jaloezie op de loer als je mensen ziet slagen.
Jaloezie is een emotie die je kan helpen om op onderzoek uit gaan naar waar jij ontevreden over bent, naar je dromen die alleen in je hoofd mogen bestaan.
Als je de jaloezie echter laat woekeren en niet naar jezelf kijkt, loop je kans dat jaloezie afgunst wordt. En dan ga je anderen iets misgunnen en misschien zelfs een poging doen de ander te ondermijnen door roddel en achterklap.

Uit ervaring weet ik dat wanneer ik soms onzeker ben over wat ik kan en als ik dan mijn werk als slecht ga beoordelen , want niet goed genoeg, dan ligt jaloezie op de loer. Dan zoek ik bijvoorbeeld naar fouten in de schrijfsels van anderen. Omdat ik weet waar het vandaan komt kan ik het gevoel er tijdelijk laten zijn. Ik word niet afgunstig want ik weet dat ik mijn eigen latje wat lager moet leggen en gewoon door moet gaan op mijn eigen weg. Schrijven zoals ik wil en kan en mezelf niet naar beneden halen omdat iemand anders beter schrijft dan ik.
Om iets te bereiken zul je actie moeten ondernemen, met vallen en opstaan doorzetten om te gaan voor je doel. Maar vergeet niet dat de weg belangrijker is dan het doel. Geniet van de weg en leer van de keren dat je struikelt. En eeuwige roem? Ach wat stelt het eigenlijk voor. Mensen die jou niet als mens kennen bejubelen je miscchien een tijdje, maar zodra je struikelt val je in hun ogen van je voetstuk.
En tegenwoordig gaat roem gepaard met even zoveel kritiek als bewondering. Ze maken je op social media af voor een verkeerd woord of omdat je kleding hen niet aantstaat.
Natuurlijk is het fijn dat hetgeen je maakt, zegt of doet gezien wordt en goed ontvangen, maar alles gaat voorbij en de voldoening van wat je doet zul je uiteindelijk vooral in jezelf moeten vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *