Gedenksteen voor het nooit vergeten kind.

Twee jaar geleden vroeg mijn vriendin , die uitvaartverzorgster is maar niet hier in de buurt, of ik zou willen kijken naar de mogelijkheid van een gedenksteen op de begraafplaats van Koudum. Zij had contact met Glaskunstenares Brenda Bleijenberg, die glazen grafmonumentjes maakt voor kindjes. Brenda kwam 14 jaar geleden met het idee om op begraafplaatsen en bij crematoria een gedenksteen te plaatsen voor de nooit vergeten kinderen.
Vroeger werden baby’s die dood geboren werden in ongewijde grond begraven en zonder gedenksteen. Daarna werd er in veel gevallen niet meer over het kindje gesproken. Maar vooral in het hoofd en hart van de ouders leefde het kindje voort en het grote verdriet knaagde van binnen.
Toch komt er dan vaak een moment in het leven dat er iets gebeurt waardoor het verdriet ineens naar boven komt. Bijvoorbeeld in de laatste levensfase.
Voor deze moeders, maar ook voor vaders en broers en zussen is het heel waardevol om alsnog iets te doen waardoor het kindje erkend wordt en er weer helemaal bij hoort. Dat kan dus door een zelfgekozen vlinder te plaatsen op de gedenksteen. Al dan niet met de naam er in gegraveerd.
Inmiddels zijn er al zo’n 7 gedenkstenen en is de steen ook voor het gedenken van kindjes bedoeld die geen grafje hebben gekregen of waarvan het grafje inmiddels geruimd is. Ook voor het veel te vroeg geboren kindje dat geen begrafenis kreeg, maar al zeker een plekje in de harten van de ouders had, is er plaats voor een vlinder.

Toen ik dit verhaal hoorde werd ik meteen enthousiast. Mijn praktijk is precies tegenover de begraafplaats. Ik heb ruimte om mensen te ontvangen die een vlinder komen uitzoeken en door mijn werk ben ik graag een luisterend oor. Dat mijn tweede boek “Als een vlinder weggevlogen” heet kan geen toeval zijn, zo dacht ik.
Ik ging op bezoek bij Brenda en ontmoette een gedreven , enthousiast mens die dit vanuit compassie met het verdriet van ouders en familie, heeft bedacht. De vlinders zijn laag geprijsd en ze wil alles doen om de juiste vlinder te maken die bij het kindje past.
Met het door haar overgebrachte enthousiasme ging ik naar de wethouder van onze gemeente Sud West Fryslan. Ik legde hem mijn plan voor en hij vond het een heel mooi initiatief.
Ik ging meteen van start. Vrienden boden me gratis een hele grote en een paar kleinere stenen aan. Het bedrijf “Minerva”, dat rvs snijdt bood gratis het gedenkplaatje aan met het gedichtje. Brenda sponsorde de eerste vlinder en zelf kocht ik vast de grote moeder vlinder.
So far , so good. Maar het plan kwam er niet door bij de gemeente ook al deed de toenmalige wethouder nog zo zijn best. Vorig jaar november kwamen er nieuwe mensen aan het roer na de verkiezingen en tot mijn grote vreugde kan ik nu meedelen dat de gedenksteen er gaat komen!
Dat we alleen 1 soort vlinders willen,  heeft te maken met eenheid in hoe het eruit komt te zien , maar ook met kwaliteitsgarantie. We werken met hoge kwaliteit en extra dik glas, dat moeilijk kapot gaat en waarin kleuren altijd mooi blijven. De vlinders zijn heel sterk maar moeten wel op een speciale manier bevestigd worden. Mocht er onverhoopt iets mee gebeuren dan krijgt men een nieuwe vlinder.  Glaswerk kunst maken is erg bewerkelijk, maar juist voor dit maatschappelijke doel houden we de kosten zo laag mogelijk en zorgen we voor deze kwaliteitsgarantie. Meer informatie over de vlinders kun je op de site  http://www.glazeniers-glaskunst.nl/                          van Brenda Bleijenberg vinden.
Het is ook mogelijk om een vlinder bij een andere glaskunstenaar te kopen maar deze moeten aan dezelfde maten voldoen.
Op 1 oktober 2018 wordt begonnen met het aanleggen van een mooie plek en het plaatsen van de steen. Via mijn facebook pagina en naar ik hoop straks in de krant kunt u de vorderingen volgen en laat ik weten wanneer de onthulling is.

Ik stel het zeer op prijs dat het bericht op facebook ( karin spijkerman) over deze column gedeeld wordt, zodat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van deze bijzondere gedenksteen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *