Gedeelde smart…..Gedeelde vreugd…..

Iedereen kent het gezegde wel, gedeelde smart is halve smart. Door het delen van je verdriet of zorgen voelt het minder zwaar en je voelt je minder alleen.Voor vreugde en prestaties waar je trots op bent geldt het omgekeerde. De vreugde wordt met delen niet minder maar juist meer.
Op grote schaal vreugde delen gebeurt bijvoorbeeld als Nederland een finale wedstrijd wint op het WK. Ons land kleurt oranje, het bier vloeit rijkelijk en iedereen viert feest. We hebben zelf welleswaar niets gepresteerd maar de vreugde is er niet minder om.
Het wordt een ander verhaal als mensen in de naaste omgeving iets winnen, presteren of om wat voor reden dan ook erg blij zijn.
Hij(zij) wil zijn plezier of trots heel graag delen.Hopend of verwachtend dat de ander blij zal zijn voor hem en dat daardoor de vreugde alleen maar groter wordt.
Toch gebeurt dit niet altijd.Vriend familielid of partner reageert lauw of geeft zelfs kritiek.Het geeft bij de meeste mensen een naar gevoel. Er wordt een stukje vreugde van je afgepakt.Soms gebeurt het zo subtiel dat je denkt dat je je het verbeeldt hebt.
Hoe zou het komen dat iemand zo’n moeite heeft om blij te zijn voor de ander. Ik denk dat het in de meeste gevallen zo is dat zo iemand gevoelens van jaloezie ervaart. De prestatie of de blijde gebeurtenis raakt een gevoelige snaar, want hij(zij) zou zelf zo graag iets presteren dat opvalt, zelf graag een nieuwe liefde willen, de loterij winnen enz. Of hij zou zo graag ook eens waardering krijgen voor de dingen die hij doet,maar die misschien niet zo opvallend zijn.
De jaloerse reactie is dus heel begrijpelijk en volgens mij voor iedereen ook herkenbaar, maar voor de ander niet minder pijnlijk of op zijn minst vreugde verminderend.
Jaloezie wordt vaak erg negatief gezien maar het is juist een belangrijk gevoel waar je zelf iets mee kunt. Als je het voelt zegt het iets over jezelf.Je kunt voor jezelf eens nagaan wat er mist in je leven.Maar ook realistisch bekijken of het echt zo is dat je zelf zo weinig waardering krijgt en of je nou echt zo weinig fijne dingen beleefd.
Wat zou de oplossing kunnen zijn in je gedrag naar de ander die blij is?
Volgens mij zijn er twee opties. Zeg eerlijk dat je de ander echt zijn vreugde gunt maar dat het je raakt in je eigen gemis van iets.
Kun je dat(nog) niet, parkeer dan je gevoel tot een later moment om het te onderzoeken en wees zo blij als je kunt voor de ander ook al voelt het een beetje als toneelspelen. Want het gezegde: Geluk is het enigste dat zich verdubbelt als het je het deelt, is een waarheid als een koe.

4 gedachten over “Gedeelde smart…..Gedeelde vreugd…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *