Familie trekjes.

Familieziek, het woord heeft een negatieve bijklank vind ik. Toch zeg ik het zelf vaak als ik me meen te moeten verontschuldigen voor de vele contacten die ik onderhoud met familie. Ik ken geen ander woord voor mijn interesse in familie. Maar ziek ben ik volgens mij niet.
Vandaag mocht ik aanwezig zijn bij de crematie plechtigheid van een neef van mijn vader. Hun moeders waren zussen en mijn vader en zijn neef konden het altijd goed vinden. Na mijn vaders overlijden kwam de neef een paar maal bij me op bezoek samen met zijn vrouw. Hij schreef namelijk herinneringen op over de familie van zijn ouders en zo raakten we in gesprek over mijn oma waar hij maar weinig van wist, behalve dat ze mooi kon zingen en creatief was. Ik kreeg later de herinneringen toegstuurd per mail en daar was en ben ik heel erg blij mee.
De dochter van deze neef vertelde vandaag dat haar vader zijn hele levensgeschiedenis op papier had gezet en daar zijn de kinderen nu heel dankbaar voor.
Ik heb mijn ouders ook vaak gevraagd dat te doen, maar het is er niet van gekomen.

Ik kende de neef niet erg goed, maar vandaag hoorde ik van zijn broer zijn levensverhaal. Ik moest er van huilen. Ik hoorde namelijk hoe hij zijn eigenzinnigheid , muzikaliteit en creativiteit benoemde. Hoe hij school vroegtijdig verliet en al op zijn zeventiende een eigen bedrijf opzette in etaleren. Ik zag mijn eigen kinderen voor me. De dochter die erg muzikaal is , net als mijn vader en de neef. Ik zag mijn oudste zoon die zo zijn eigen denkbeelden heeft en graag wil dat het gaat zoals hij voor ogen heeft en nu een eigen bedrijf heeft.
En jongste zoon die vroegtijdig school verliet omdat hij niks met het schoolse systeem kon en die nu samen met zijn vader een bedrijf runt.
Het was me al eens opgevallen dat de neef hoog gevoelig is en nu viel dat helemaal op zijn plek. Bovendien zag ik nu dat mijn vader dat ook was, net als ik en onze drie kinderen dat ook zijn.
Op een of andere manier voelde ik me ineens gezien door de herkenning van al die familietrekjes.
Toen de oudste dochter vertelde over haar jonge jaren en de botsingen met haar vader dacht ik aan mijn vader en hoe ook wij konden knallen, maar net als bij haar kwamen we door de jaren heen steeds dichter bij elkaar.

Het is mijn werk dat de interesse in familie nog vergroot heeft. Ik kijk altijd naar herhalende patronen. Ik vind het ook geweldig dat ik vaak meerdere gezinsleden in therapie krijg, want dat maakt veel duidelijk.
Ik houd in september weer een workshop over de rode draad in je leven en dan gaat het over de persoonlijke draad, maar vandaag zag ik weer dat ook een familie draden heeft die generaties lang doorlopen .
Niet iedereen zal dit willen aannemen , maar je kiest je eigen ouders als je naar de aarde komt. Je maakt ook afspraken met andere mensen die je in een andere gedaante dan in een vorige leven, weer tegenkomt om nog iets uit te werken samen. En talenten die je ziel bezit en waar je iets mee wilt gaan doen , die komen het best tot zijn recht in een familie waarin dat talent al aanwezig is.
In mijn familie aan vaders kant zie ik creativiteit , muzikaliteit, hooggevoeligheid en eigenzinnigheid.
Welke rode draad gaat er door jouw familie? Welke eigenschappen ben je trots op en welke ergeren je bij je familie?
Familie, is een prachtige spiegel voor je. Ze halen het beste en het slechtste in je naar boven en je kunt er zoveel van leren over jezelf!

Het is alleen jammer dat we onze familieleden, buiten het eigen en ouderlijk gezin vaak alleen ontmoeten op een begrafenis. Dat is op zich wel begrijpelijk. Het is qua tijd niet te doen om met neven en nichten en wie al niet meer, allemaal contact te onderhouden. Als het toch zo uitkomt dat je familieleden buiten je eigen kleine kring tegenkomt, dan kan het heel interessant zijn om eens met wat meer aandacht naar de gezichten te kijken.
Zie je bekende trekjes van jezelf , je kinderen , je ouders?
En vraag eens wat dieper in op wat hen bezig houdt in het leven.

Je hoeft niet familieziek te zijn om je te interesseren voor je wortels.
Je hoeft eigenlijk in de eerste plaats alleen maar nieuwsgierig te zijn naar jezelf en dan kunnen de familietrekjes je helpen om meer zicht op jezelf te krijgen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *