Familie opstelling.

Een jaar of 10 geleden ontmoette ik Marieke Sanders op een feestje en we raakten in gesprek over ons werk. Ze vertelde dat zij familie opstellingen begeleidt. Het intrigeerde me en ik vroeg haar het hemd van het lijf. Het bleek nog niet zo makkelijk om uit te leggen hoe een opstelling werkt. Een paar maanden na ons gesprek besloot ik om een afspraak bij haar te maken en het zelf te ondergaan. In de loop van de tijd heb ik meerdere opstellingen gedaan voor mezelf , maar deze keer ging ik voor mijn zoon. Met enkel een gevoel dat er iets was dat in de weg zat van zijn levensloop stapte ik er in. Geen idee wat er zou gebeuren. Het werd een bijzondere ervaring. Het bleek dat de grootvader van onze zoon , over de dood heen nog steeds een rol speelde in zijn leven. De partner van Marieke ging als representant op de plek van de grootvader staan en ik schrok er van toen ik zag hoe hij diens , voor mij herkenbare houding aannam. Zelfs de manier waarop hij zijn wijsvinger uitstak klopte. Op deze manier konden Marieke , op de plek van mijn zoon, en ik  op mijn eigen plek, het gesprek met hem aangaan en zo het probleem helder maken en uiteindelijk opa en kleinkind loskoppelen.Een paar weken na de opstelling maakte onze zoon ineens een een switch in zijn leven en ik kon het niet anders verklaren dan dat dit voortkwam uit het doorgebroken patroon.

Hoe kan dit?
Inmiddels maak ik zelf ook gebruik van de opstelling in mijn eigen praktijk en ik probeer het als volgt uit te leggen:
Als je een stuk tekst opslaat in google drive dan heet het dat de informatie wordt opgeslagen in “de Cloud”. En iedereen die toestemming heeft om die tekst te lezen, haalt het weer terug uit de cloud naar zijn eigen computer.
Een mens is meer dan zijn bewuste ik. Je hebt ook iets wat je je uitstraling zou kunnen noemen. Zo kun je vrolijk doen en het zelf ook geloven dat je dat bent, maar je onbewust verdrietig voelen. Verdriet dat er misschien al heel lang zit maar onbewust is. Het verdriet is dus niet waarneembaar maar wordt wel uitgezonden. Het hangt in het aura om je heen maar ook in de lucht. Ik zeg in de lucht om de vergelijking met de cloud te maken, maar het is wat ingewikkelder.Alleen laat ik dat nu even voor wat het is. Het gaat erom , dat wat in de lucht hangt en er ook weer uitgeplukt kan worden. Je gaat dan in een opstelling op een door jou gekozen plek in de ruimte staan en als je je open stelt en de vraag over je probleem de lucht in stuurt, dan ga je voelen hoe jij je daar werkelijk diep van binnen over voelt. De personen die volgens jou met het probleem te maken hebben krijgen ook een plek in de ruimte in de vorm van een matje. De persoon die daar op gaat staan plukt de energie van hem/haar uit de lucht en voelt nu zijn/haar  emoties, gedachten en  houding.
En zo kun je elkaar aanspreken op een diepere laag dan je waarschijnlijk ooit in levende lijve zou doen of durven.

Mijn eigen ervaring is dat er op onbewust niveau grote veranderingen teweeg kunnen worden gebracht die na verloop van tijd in het bewuste zichtbaar worden. De mensen die onderdeel van je probleem waren hebben bewust niet geweten wat er gebeurt is, maar toch is er in hun energie iets aangeraakt of veranderd waardoor jij en die persoon anders op elkaar gaan reageren.
Soms is het wel zo dat die ander een gesloten energie heeft. Hij /zij wil (on)bewust geen openheid geven over zijn gevoel en gedachten. De zogenaamde ander geeft dus nooit meer prijs dan hij wil of aankan. Gelukkig maar. Want het is natuurlijk best een eng idee dat er nu misschien iemand een opstelling doet waarin jij als veroorzaker van een probleem wordt aangemerkt, terwijl jij hier niets van weet. Dat gebeurt dus niet als jij daar onbewust geen toestemming voor geeft. Dat het meestal wel zo is dat energieën van mensen goed doorkomen, is omdat bijna iedereen het liefst in harmonie leeft met de ander. Je “geest” is dus eigenlijk alleen maar blij dat die ander de moeite neemt om samen naar de oorzaak van het probleem te kijken en om het naar tevredenheid op te lossen.
Ik ben ontzettend blij  dat ik deze extra tool kan inzetten in mijn praktijk. Ik kijk samen met mijn cliënt, per keer wat er nodig is in de fase waarin hij zit. En het is fijn dat ik naast praten, chakra-healing, en de levenslijn ook gebruik kan maken van de opstelling.

Bij deze nog een advies: Voordat je zelf besluit om deel te gaan nemen aan een opstelling, informeer dan eerst naar de ervaringen van anderen bij de therapeut die je uitzoekt. Het is echt heel belangrijk dat de therapeut goed psychologisch onderlegd , integer , en sterk invoelend is. En je mag nooit gedwongen worden om over je grens te gaan door dingen te zeggen of doen die je absoluut niet voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *