Eigenwaarde

Er zijn maar weinig mensen die een groot gevoel van eigenwaarde hebben. Geen enkele ouder is perfect en geen enkele ouder kan elke behoefte van hun kind compleet bevredigen. Daardoor krijgt het kind ergens onderweg het gevoel dat hij blijkbaar niet belangrijk genoeg is om te krijgen wat hij nodig denkt te hebben. Er zijn natuurlijk vele gradaties in het niet altijd krijgen wat je nodig hebt. Van ernstige verwaarlozing tot niet altijd de nodige aandacht krijgen of niet altijd begrepen worden. Zodra het kind de wereld gaat verkennen wordt de kans dat hij mensen tegenkomt die hem afwijzen of kwetsen steeds groter. Het ene kind is gevoeliger dan het andere en ieder gaat er dus ook anders mee om, maar iedereen loopt beschadiging van de eigenwaarde op in meer of mindere mate.

Eenmaal volwassen heeft een mens geleerd om zich staande te houden in de wereld en daarvoor een eigen overlevings tacktiek gevormd.
Jezelf overschreeuwen zodat de ander geen kans krijgt om je te kwetsen bijvoorbeeld. Of het tegenovergestelde, zorgen dat je een soort van onzichtbaar blijft en uit de wind van kritiek of kwetsing. Daar tussen in zitten nog vele andere manieren.
Je kunt dus op het eerste gezicht moeilijk bepalen hoeveel eigenwaarde iemand heeft. Meestal is het zo dat naarmate je ouder wordt je eigenwaarde vanzelf gaat groeien omdat je door schade en schande wijs wordt.Je krijgt mensenkennis en je leert jezelf beter kennen.

Mensen die er voor kiezen om met hulp van een therapeut meer over zichzelf te leren,pellen stukje voor stukje laagjes af die hen gevormd hebben en ontdekken zo hun overlevingsstrategie en waarvoor ze het nodig hebben gehad om op deze manier te reageren.
Hoe meer ze leren ,hoe meer begrip ze krijgen voor zichzelf en voor anderen. Ze gaan zichzelf steeds helderder zien en ontdekken ,als de pijn en oude emoties verwerkt zijn, hoe mooi ze eigenlijk zijn. Hun eigenwaarde groeit. Ze mogen er zijn , net als ieder ander.
Dat is natuurlijk fantastisch. Maar er gebeurt nog iets. Zodra je jezelf weer van waarde vindt, ga je anders naar je omgeving kijken.
Toen je , even overdreven, nog helemaal geen eigenwaarde had, was je nog blij met elk kruimeltje liefde en aandacht dat je kreeg. Je geloofde diep van binnen niet dat je dat zomaar zou kunnen krijgen. Je moest het op zijn minst eerst verdienen. Heel hard je best doen om aardig en lief gevonden te worden. Maar nu is er iets veranderd. Je vindt dat je er toe doet en je vecht niet meer voor aandacht en liefde. Je bent in staat om jezelf te waarderen, maar desondanks wil je toch ook nog graag gezien worden door je dierbaren. Misschien wil je het nu des te meer omdat je nu eindelijk vindt dat jij van waarde bent. Ieder mens heeft het nodig om eens een compliment te ontvangen, om te worden gehoord , om liefdevol aangeraakt te worden en op andere manieren liefde te krijgen. Zonder dit alles zul je je eenzaam en ongelukkig voelen. Mensen hebben nu eenmaal mensen nodig om hun bestaan te bevestigen.
Je kunt alleen niet verwachten dat iedereen je nu geeft wat je nodig hebt. Anderen hebben er misschien moeite mee dat jij nu zelfvertrouwen uitstraalt terwijl ze zelf nog zo onzeker zijn. Of ze hebben niet geleerd hoe ze anderen hun liefde kunnen laten blijken.

Stel dat je in een relatie zit waarin je altijd ondersneeuwde en echt alleen een kruimeltje kreeg, dan is het goed om met het nieuwe gevoel van eigenwaarde je situatie opnieuw te bekijken.Als het goed is heb je gedurende het proces van je eigen bewustwording je partner hierin betrokken, zodat hij met je mee kon groeien. En er is een grote kans dat je partner je in een nieuw licht ziet en je veel meer geeft dan voorheen . Je krijgt terug wat je uitstraalt.
Blijft de partner echter stilstaan en wil of kan hij niets aan zijn eigen gedrag veranderen dan kun je je afvragen of je zo nog verder wilt. Genoegen nemen met de kruimeltjes of kiezen voor een punt taart met slagroom.
Het is aan jou om te bepalen wat je nodig hebt en waar je tevreden mee bent.

Eigenwaarde betekent dat jij jezelf accepteert met al je eigenschappen, ook je schaduwkanten. Dat je weet wat je nodig hebt om een goed leven te hebben. Je durft eerlijk naar je eigen aandeel in probleem situaties te kijken , maar je straft jezelf niet als je nog niet in staat bent om het anders te doen. Je bent op weg en dat mag in je eigen tempo. En zo kijk je ook naar anderen die net als jij op weg zijn .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *