Durven zijn wie je bent, begint met veiligheid.

Geen enkele ouder is perfect en kan dan ook nooit volledig aan alle wensen en behoeftes van een kind voldoen. Gelukkig maar trouwens, want het kind zou de wereld buiten zijn ouderlijk huis niet aan kunnen. Daar wordt nu eenmaal niet altijd rekening met je gehouden.
Een pasgeboren kind is in alles afhankelijk van zijn ouders en deze periode is ontzettend belangrijk voor een kind om zich aan een vertrouwd persoon te hechten. In deze periode draait het om de energie van het wortelchakra.
Bij elk van de 7 hoofdchakra’s hoort een stukje psyche. Het eerste en onderste draagt de energie van de veiligheid. Veiligheid zit in de basisbehoeften als voedsel, een dak boven je hoofd en geld om van te leven.
Psychisch gaat het over die veilige hechting , het weten dat je je gevoel kunt tonen en op begrip kunt rekenen. En over de veiligheid in het nu. Zijn er mensen die je kunt vertrouwen en heb je positieve ervaringen opgedaan als het ging om delen van je gevoel en mening.
Kinderen veiligheid bieden zit niet alleen in luisteren en proberen het kind te begrijpen. Regels , normen en waarden zijn ook heel belangrijk. Een kind heeft begrenzing nodig. Moet weten tot hoe ver het kan gaan.Weten dat anderen ook hun grenzen hebben. Ik heb het dan over de balans tussen zelf iets mogen bepalen en aan de andere kant doen wat je ouders van je verlangen. In de puberteit komt er als het goed is ruimte om de kaders uit je kindertijd te gaan onderzoeken. Werd je nooit begrensd dan voel je je als een stuurloos schip op zee en als je helemaal niets in te brengen had, ging dat ten kostte van je eigen wil en mening of je bent een opstandig persoon geworden die snel ontploft als iemand hem zijn wil probeert op te leggen.

Bij de meeste mensen is er een blokkade in dit eerste chakra. In vele gradaties natuurlijk. En de blokkade kan al heel oud zijn, maar ook een moment opname.Als een mens zich bewust of onbewust niet echt veilig voelt krijgt de buitenwereld het masker te zien dat hij draagt uit zelfbescherming. Veel lachen, juist heel stil zijn, onzichtbaar zijn, zichzelf overschreeuwen of machtsvertoon om de ware gevoelens van angst , onzekerheid, verdriet enz. eronder te houden.
Meestal rond de veertig/vijftig begint je overlevingsstrategie, je masker te knellen. Je wilt je vrijer voelen en je wilt niet steeds tegen dezelfde problemen meer aanlopen.
Je kunt een heel eind komen door op onderzoek uit te gaan in jezelf. Bewuster stil staan bij je gedrag en je afvragen waar je het voor nodig hebt om jezelf anders voor te doen dan je je eigenlijk voelt. Je kunt ook hulp zoeken bij een therapeut die bij je past.

Veiligheid creeer je uiteindelijk in jezelf. Hoe beter jij jezelf kent hoe veiliger het gaat voelen.
Iemand die zichzelf kent, alle mooie eigenschappen en ook zijn schaduwkanten, is voor anderen een baken in zee. De ander voelt dat aan, zonder het goed te kunnen verklaren. Alsof je weet dat je bij dit mens niet zo snel voor verrassingen komt te staan. “What you see is what you get”.
Als in een relatie een van beide de weg van bewustwording inslaat en zichzelf steeds beter gaat kennen, komen er in eerste instantie problemen tussen de partners. Behoeftes komen bloot te liggen en oogkleppen gaan af als het gaat om karakter eigenschappen van de ander. Maar als je niet opgeeft en blijft communiceren dan kan er iets heel moois groeien. Degene die al op weg is gaat steeds veiliger aanvoelen. Hij projecteert steeds minder op de ander waardoor er minder strijd hoeft te zijn en er meer begrip komt voor het feit dat iedereen uit zelfbescherming aangeleerd gedrag vertoont. Als je weet dat je partner om kan gaan met jouw gevoelens en niet wegloopt of je afkraakt, dan durf je je waarschijnlijk ook kwetsbaarder op te stellen. Er komt vertrouwen door het gevoel van veilig zijn. Veilig zijn zit dus in jezelf maar zonder positieve ervaringen met een ander mens kan het niet gaan groeien. Mensen hebben mensen nodig om zichzelf te zien. Om zich aan te spiegelen en om liefde te ontvangen en te geven.

Leren en leven moeten we zelf doen, maar niemand kan het alleen. Vanuit een veilige basis kan een mens de wereld aan, en die ontstaat in je eerste jaren. Hoe onveiliger je start in het leven , hoe moeilijker het wordt om te leren dat je veilig in jezelf kunt zijn. Sommige mensen durven helaas nooit te vertrouwen op hun medemens en ook niet op zichzelf.
Gelukkig leren de meeste mensen met vallen en opstaan dat het je vrijheid brengt om te durven zijn wie je bent.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *