De rode draad in je leven.

Vorig jaar gaf ik een workshop met als thema, de rode draad in je leven.
Ik had vlak daarvoor een een schrijf retraite gedaan in Belgiƫ bij Joey Brown. Schrijven van uit je onbewuste. Met mooie inzichten ging ik huiswaarts en een van de opdrachten die we hadden gedaan sprak mij dusdanig aan dat ik hem wilde gebruiken in een workshop.
Je doet als mens allerlei ervaringen op en het lijkt vaak of elke ervaring op zichzelf staat. Pas na verloop van tijd is er een samenhang te ontdekken.
Er zit op een of andere manier een patroon in en er zijn terugkerende thema’s te ontdekken.
Thema,s die je iets vertellen over de lessen die je komt leren. Als je geen idee hebt wat jouw thema,s zijn dan kun je de volgende opdracht makkelijk zelf doen.

Je neemt een groot vel papier en trekt daarop vier lijnen. Je begint met de onderste lijn. In chronologische volgorde schrijf je daar alles op wat je te binnen schiet over gebeurtenissen in je leven die geraakt hebben , die pijnlijk waren . Leg het vel ergens neer waar je steeds als je iets te binnen schiet een aanvulling kunt noteren.
Als je later met de twee regels daarboven bezig bent kun je ook nog steeds iets aan de onderste toevoegen.
De tweede regel is om eens na te gaan of je al kunt ontdekken dat bepaalde gebeurtenissen je iets hebben geleerd.
De derde regel is voor alle positieve ervaringen in je leven en voor de dingen die je deed waar je passie voor voelde. Waar je blij van werd. Het gaat hier over je bestemming, over wat je komt doen op aarde en wat je bijdrage aan de wereld is of kan worden.
Als je denkt genoeg te hebben geschreven ga dan voor jezelf alles eens rustig nalezen en ga op zoek naar een of meerdere thema,s . Als laatste mag je een titel bedenken voor het boek dat jouw leven beschrijft.

Als je ontdekt wat je rode draad is ga je anders tegen de gebeurtenissen in je leven aan kijken. Niets blijkt voor niets. Elk stukje van je leven zegt iets over wie je bent en hoe je gevormd bent.
Misschien ben je erg wantrouwend naar anderen en ontdek je nu dat je vertrouwen door ouders of klasgenoten beschadigd is. Dat je uit zelfbescherming een muur om je hart hebt gebouwd.
Het is slechts een voorbeeld. Inzicht in je patroon is het begin van bewustwording. Inzicht is verstandelijk en je gevoel zal nog moeten volgen om een verandering in je patroon te bewerkstelligen.
Neem de tijd voor de opdracht. En let op wat je voelt als er herinneringen boven komen. Mogen ze uberhaubt boven komen of haak je af omdat het te pijnlijk wordt,omdat je weerstand voelt. Dat is op zich al een leermoment. Hoe ga jij om met emoties als verdriet, pijn , teleurstelling woede enzovoort.
Maar als je deze column al tot hier hebt gelezen dan denk ik dat je nieuwsgierig bent naar wat er in je leeft en dat je er voor open staat voor onderzoek of dat je daar allang mee bezig bent en dat deze opdracht een mooie manier is om een overzicht van je leven tot nu toe te maken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *