Bewust worden door projectie

Mensen hebben mensen nodig om te ontdekken wie ze zelf zijn. Je reactie op het gedrag van andere mensen zegt veel over jezelf. Je projecteert je gevoelens op de ander.
Een omschrijving van projectie is: Alle eigenschappen waar de mens zich niet van bewust wil zijn , maar die hij wel bezit, dicht hij een ander toe.
Zou je al jong weten wat projectie is, dan zou je in veel gevallen anders met anderen omgaan en zou je al veel eerder leren om je bewust te worden van jezelf.

Als je iemand een vreselijk persoon vindt zul je dat normaal gesproken bij de ander neerleggen. “Hij doet ook zo vreselijk irritant”.
Zou je er over na gaan denken hoe het toch komt dat dit gedrag je zo ergert, dan zou je iets over jezelf kunnen leren.
Laat ik mijzelf als voorbeeld nemen.
Mijn moeder is een schat van een mens die altijd altijd voor iedereen klaar staat. Niet alleen als je er om vraagt , maar vaak al voor dat je zelf het idee hebt dat je hulp nodig hebt. Vroeger vond ik dat normaal, maar met de jaren ging me dat soms flink irriteren.”Laat me toch, ik red mij zelf wel”, dacht ik dan. Tot ik op een dag ongevraagd van alles aan het regelen was voor mijn broer en schoonzus. Ik vond dat ze het zo druk hadden en wilde hen ¬†helpen door hen dingen uit handen te nemen. Ineens kreeg ik een helder moment en zag mezelf van afstand.
“Oh help, ik doe net als mijn moeder”, schoot het door me heen.
Heel lang zag ik het als een eigenschap die alleen mijn moeder toebehoorde, nu zag ik dat ik me me aan mezelf stoorde als ik me ergerde aan haar.Ik was me er gewoon nog niet bewust van  dat ik deze eigenschap ook had. Nu ik me er bewust van ben probeer ik er iets in te veranderen. Ik vraag dierbaren nu ook om het me te zeggen wanneer ik weer doorschiet.
Het is ook pijnlijk en confronterend als je een eigenschap in iemand anders afkeurt terwijl je het zelf ook doet.
Je zult nu misschien een voorbeeld voor ogen hebben en denken: “Ja hallo, zo erg als zij/hij ben ik niet hoor”.
Dat zul je zelf moeten onderzoeken maar het is vaak wel zo dat je het pas herkent in iemand die de overtreffende trap laat zien van jouw onbewuste eigenschap. Hoe meer je de irritaties, maar ook bewondering, naar anderen onderzoekt hoe meer jij je bewust wordt van jezelf.
Door te ontdekken dat jezelf die irritante eigenschap hebt kun je onderzoeken waar het vandaan komt, waar je het voor nodig dacht te hebben en of je er iets in wilt en kunt veranderen. Als je dit proces begrijpt en steeds meer eigenschappen bewust maakt, krijg je uiteindelijk ook meer begrip voor je medemens. Iedereen projecteert van alles op de ander. Van elk deel in jezelf wat bewust is gemaakt hoef je geen last meer te hebben en hoeft niet meer geprojecteert te worden op een ander. Dus voordat je ergens ruzie om maakt is het beter om eerst jezelf te onderzoeken. Waarin raakt die persoon mij zo, wat zegt dat over mij. Als iedereen zo kan denken scheelt dat en hoop ruzie. Makkelijk is het niet. Als je boos op iemand bent dan moet dat boze gevoel eerst erkent en geuit worden, alleen niet naar de persoon die je boos maakte. Doe dat thuis. Ontlaadt je woede even bij echtgenoot of vrienden, niet “Op” hen uiteraard. Daarna ben je kalmer en ben je in staat om naar jezelf te kijken.
Net zo goed als je minder leuke eigenschappen op iemand projecteert, doe je dat ook met mooie eigenschappen. Als je grote bewondering hebt voor iemand die bv heel vrij in het leven staat, dan kan het best zo zijn dat jij dat van binnen ook heel graag wilt maar dat die eigenschap nooit tot bloei is gekomen door opvoeding en omstandigheden.
Het proces van bewustwording duurt je hele leven. Aan jou de keus of je erin stapt of dat je wilt blijven zoals je nu bent. Niemand kan je dwingen.
Mijn ervaring is dat hoe meer facetten ik van mezelf heb ontdekt , hoe minder negatieve energie ik hoef te steken in anderen.
Aan wie heb jij je vandaag geergerd? Voor wie voelde jij vandaag bewondering?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *