Angst projecteren.

Ieder mens kent in zijn leven momenten van angst. Angst om een dierbare te verliezen, angst om je zieke kind ,angst om je baan te verliezen of angst als je letterlijk bedreigd wordt. Angst is geen prettig gevoel. Je voelt je onrustig, je mond wordt droog, je hart klopt snel en weet vaak niet meer wat te doen. Vechten of vluchten.
Angst is bedoeld om je te waarschuwen voor gevaar maar als er geen direct gevaar aanwezig is of er is geen duidelijke reden  dan wordt de angst soms voor je gevoel onverklaarbaar.(zie column :Angst)
Om van het nare gevoel af te komen zal je geest een oplossing zoeken. Sommige mensen zullen angst slechts heel even voelen of zelfs helemaal niet en meteen gaan handelen. Ze gaan iets doen om het gevoel van controle over de situatie terug te krijgen. Bijvoorbeeld overdreven voor iemand gaan zorgen, overdreven plannen en regelen of zelfs anorexia ontwikkelen. In laatstgenoemd geval kan iemand niets met zijn (onderdrukte) gevoelens en probeert hij/zij de controle daarover terug te krijgen door controle over het gewicht te houden.
Een andere manier is , iets zoeken wat de angst verklaarbaar/zichtbaar kan maken. Hypochondrie is daar een voorbeeld van. Bij elk pijntje of plekje denken dat je een nare ziekte hebt. Want, zo denk je onbewust, voor een ziekte mag je angst voelen en bovendien kan de dokter het met bv pillen oplossen.
Eigenlijk wil ieder mens controle over zijn leven hebben, hoewel we allemaal wel weten dat dit in veel gevallen niet mogelijk is. Met onze wil kunnen we ziekte of ontslag niet tegenhouden. Het gevoel zelf even niets te kunnen doen aan een situatie, zorgt vaak voor angst.
En als we middenin de problemen zitten is het moeilijk om eroverheen te kijken en erop te vertrouwen dat we het leven ondanks alles wel aankunnen.
Het grootste probleem van een moeilijke situatie wordt veroorzaakt door op de vlucht te gaan voor ons gevoel.We willen sterk zijn of we denken dat de omgeving verwacht dat we zonder klagen door gaan. Vaak zijn we ook bang om ons te uitten uit angst niet begrepen te worden. Kan ik er wel op vertrouwen dat de ander me serieus neemt of kan luisteren zonder oordeel? En dus blijven we vaak alleen worstelen met onze gevoelens en doen we er alles aan om de gevoelens weg te stoppen, weg te eten , weg te werken of te verdoven met bv drank.
Ik weet dat het moeilijk is om wel te voelen wat er is en toch is dat de enige manier om door moeilijke situaties heen te komen. In eerste instantie zullen we aan onszelf moeten toestaan dat we mogen huilen of boos zijn. Je veilig voelen bij jezelf want jij bent de enige die werkelijk begrijpt hoe iets voor jou is. In tweede instantie is het pas belangrijk dat je ergens een luisterend oor vindt of een arm om je heen.
Alles wat er mag zijn gaat weer weg als het klaar is. Alles wat opgepot wordt blijft je achtervolgen en klopt steeds weer aan je deur. Als je geen gehoor geeft zal je lichaam signalen gaan afgeven als maagpijn, rugpijn , hoge bloeddruk enzovoort. Je gevoel wil erkend worden!
Wat doe jij met gevoelens als angst, verdriet, teleurstelling enz???

 

 

 

 

1 gedachte over “Angst projecteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *